Relković: Svaka je vlada prolazna; Gjenero: Najjača je karika Zdravko Marić

screenshot

Premale plaće razlog masovnog iseljavanja

Na današnji dan 2016. godne Sabor je izglasovao povjerenje prvoj vladi Andreja Plenkovića u kojoj su koalicijski partneri bili HDZ i Most. Andrej Plenković je ključeve Banskih dvora preuzeo od Tihomira Oreškovića, a već nekoliko mjeseci nakon toga bio je prvi veći potres u Vladi na slučaju Agrokor. Slijedila je rekonstrukcija Vlade, izabran novi koalicijski partner – HNS, Vlada je dobila sedam novih ministara. U posljednje dvije godine Sabor je jednom raspravljao i glasovao o opozivu cijele Vlade, pet puta pojedinačno o nekom od Plenkovićevih ministara i svi su “preživjeli” glasovanje, piše HRT.

Godine iza nas su oblivale brojnim političkim, gospodarskim i društvenim izazovima koje su analizirali politički analitičari Ivica Relković i Davor Gjenero te politologinja Jadranka Polović u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

“Ovo je vlada u dva poluvremena, kraće Mostovo i HNS-ovo s HDZ-ovom većinom. Ja ne volim ocjenjivati jer svaka je vlada prolazna. Pratim kako će reagirati građani. Što će vlada raditi, ovisi do kraja njezinog mandata”, rekao je Relković.

Gjenero: Najjača je karika Zdravko Marić

“Najjača karika u ovoj vladi je Ministarstvo financija, ima kontinuitet čak i duži od nje. Zdravko Marić radi vrijednosno posao u ovoj vladi kao i u Oreškovićevoj. U prvoj godini vlade Andreja Plenkovića je napravljen veliki iskorak. Hrvatska je počela upravljati javnim dugom, smanjila je deficit i kontrolira ga. Hrvatska je do neke mjere pojednostavnila fiskalni sustav, još to nije dovoljno, ali su tu rezultati jasni.

U ekonomskoj sferi imali smo jedan veliki potres, sad je drugi. Vlada se bavi rješavanjem akutnih problema umjesto ozbiljnim projektiranjem gospodarske politike. U slučaju Agrokor pokazalo se da su uspješni, no znat ćemo za oko godinu dana koliko je to bilo uspješno. Nama tek predstoji da od reforme u Agrokoru ostvarimo stvaran rezultat.



To je do sada dovelo do povećanja protočnosti hrvatskog gospdarstva i povećanja fiskalne discipline. ali pravi rezultat će se vidjeti tek kad jedan tako veliki koncern bude konsolidiran. Nije jasno kako će završiti kriza koju je generirao Uljanik. Očito će se završiti s velikom štetom po državni proračun i destabilizacijom za ono što je Marić radio za hrvatski proračun u dvije-tri godine”, rekao je Gjenero.

Polović: Velike svjetonazorske i ideološke podjele

“Ono što je ova vlada napravila u dvije godine teško uopće ocijeniti pozitivno ili negativno. Mislim da se radi o kontinuitetu loše politike koja se u Hrvatskoj provodi godinama pod pritiskom Europske komisije. Mislim da je priča o Agrokoru dio toga, ovo s Uljanikom je zapravo dio istih koncepata koji nam preporučuje Bruxelles.

Vlada je propustila učiniti da na neki način postigne društveni konsenzus. Vrlo su velike svjetonazorske i ideološke podjele. Plenkovićeva vlada ne samo da nije uspjela postići društveni konsenzus nego je i produbila podjele. Moram upozoriti na posljednje izvješće Svjetske banke koja je upravo izdvojila Hrvatsku zbog vrlo visoke i rastuće nejednakosti koja se zapravo odražava na pojačano iseljavanje i pojačano siromaštvo u Hrvatskoj.

Svjetska banka je preporučila Vladi ono što hrvatska Vlada sama ne vidi, a to je da zaštiti sve ugovore koji se tiču prekarnih oblika rada koji su narasli u razdoblju od 2002. do 2013. godine, uvođenje univerzalnih socijalnih politika i veće oporezivanje kapitalne dobiti. To oporezivanje kapitalne dobiti je unutar EU-a u Hrvatskoj najmanje – iznosi 12% za mala i srednja poduzeća i 18% za velika poduzeća.

Za usporedbu, u Poljskoj je 25%, u SAD-u 21%. U Hrvatskoj su vrlo niske plaće, one niže od 7.500 do 8000 kuna nisu dovoljne za preživljavanje i to je razlog za masovno iseljavanje”, rekla je Polović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI