Reformisti: Zabrana rada nedjeljom je direktan napad na ustavno pravo na rad. To je politička odluka

Foto: Cropix

Zagrebački ogranak Narodne stranke – Reformisti u utorak je pozvao na žurno ukidanje zabrane rada nedjeljom ocjenivši da je to politička odluka opravdana epidemiološkim mjerama, a da su Nacionalni stožer civilne zaštite i Vlada njenim donošenjem izigrali pravni sustav.

‘Direktan napad na ustavno pravo’

“Narodna stranka – Reformisti ne spori kako postoji pravo i potreba ljudi da provode vrijeme sa svojim obiteljima, ali postoji i zajamčeno ustavno pravo na rad. Ovakva zabrana je direktan napad na ustavno pravo na rad”, poručili su priopćenjem, u kojem su podsjetili da je odluku o zabrani rada nedjeljom donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ustvrdili su da je jasno kako su Nacionalni stožer i Vlada u potpunosti ignorirali i izigrali pravni sustav i demokratske procedure, donijevši političku odluku opravdavajući se epidemiološkim mjerama.

Navode da je to potvrdio i premijer Andrej Plenković, koji je izjavio da je zabrana rada nedjeljom politički stav Vlade i HDZ-a.

Politička odluka

“Ipak sada stvar je potpuno razotkrivena i očito je kako ova odluka nije imala nikakve veze s epidemiološkom strukom, nego je odluka političke naravi u svrhu predizborne kampanje i dodvoravanje Katoličkoj crkvi koja već godinama ovo pitanje pokušava nametnuti hrvatskoj javnosti i politici”, smatraju Reformisti.



Slažu se s potrebom zaštite zaposlenih u velikim sustavima i omogućavanja da oni koji to ne žele, bilo iz vjerskih ili obiteljskih razloga, nedjeljom ne rade.

“Međutim, isto tako onima koji žele raditi nedjeljom, što im naravno mora biti dodatno plaćeno, potrebno je omogućiti da rade”, poručuju.

Traže da se zabrana rada nedjeljom, za koju tvrde da je donesena dekretom bez ikakvih demokratskih procedura, odmah ukine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI