REDUKCIJA VODE U ISTRI: Zabranjeno korištenje pitke vode za pranje automobila, zalijevanje javnih površina i tuširanja na plažama

Pixabay

Dogodilo se ono o čemu se šuškalo posljednjih dana. U Istri je od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stupnja, tj. zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima. Iznimka su tržnice i ribarnice, piše N1.

Na sastanku istarskog župana Borisa Miletića s gradonačelnicima i direktorima vodovoda u petak donesena je ta odluka, uz napomenu kako se odluka primjenjuje od ponoći s nedjelje na ponedjeljak. Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju sljedećih mjesec dana.

“Apeliram na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere”, rekao je Miletić.

Pozvao je sve građane, poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu.

“Svatko od nas može uštedjeti 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, sve u cilju stalne opskrbe pitkom vodom naših građana i gostiju”, naglasio je.Dodatni je problem što će Hrvatsku ovoga tjedna zahvatiti novi toplinski val pa bi suša mogla i potrajati.

Nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava, sve dok traju mjere redukcije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI