REDATELJICA JUKA IZNIJELA TEŠKE OPTUŽBE: ‘U HAVC-u je na djelu organizirani kriminal, pozivam DORH da to istraži!’

screenshot/HRT

Vinka Brešana zanima što točno znači izjava Zlatka Hasanbegovića o tome da će se demontirati sustav kinematografije. On očito zna nešto što mi svi skupa ne znamo i ima političku moć da se demontira, smatra Brešan

Kakva je budućnost hrvatskog filma? Zašto je otišao Hrvoje Hribar? Tko će voditi audivizualni centar koji sufinancira snimanje hrvatskih filmova? U HRT-ovoj emisiji urednika i voditelja Mislava Togonala gostovali su: Zorica Gregurić, Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskoga rata, Ivona Juka, redateljica, Vinko Brešan, redatelj, Ivan Kujundžić, član Upravnog odbora HAVC-a i Antonio Nuić, zamjenik Predsjednika društva redatelja.

U HAVC- u se događaju kriminalne radnje, za to postoje konkretni dokazi, rekla je Ivona Juka. Pozvala je DORH da procesuira kriminal koji se, kako je rekla, odvija već godinama. Smatra da je riječ o organiziranom kriminalu, jer mnogo je prijava dosada već bilo odbačeno.

Među mnogim imenima za koje tvrdi da ima dokaze, istaknula je bivšu ministricu kulture Zlatar Violić. Tvrdi da je 2012. Upravni odbor HAVC-a naveo 14 točaka po kojima je Hrvoje Hribar napravio protuzakonite radnje, o čemu je potom obavijestio Zlatar Violić. Ona je zatim o svemu tome obavijestila Hribara, a cijeli Upravni odbor je raznim malverzacijama razriješen s dužnosti, tvrdi Juka. Dodala je i da su članovi Upravnog odbora, čija je uloga kontrolirati ravnatelja HAVC-a, dobivali po šest milijuna kuna za svoje projekte. Tu je istaknula članicu odbora Dariju Kulenović Gudan te napomenula kako ih ima još. Ljudi koji sjede u Upravnom odboru dobivaju novac. Zar onda možemo očekivati da neće pokrivati daljnje nezakonite radnje Hrvoja Hribara?

Ovdje se radi o postupku razrješenja, a ne o ostavci Hrvoja Hribara, rekao je Ivan Kujundžić. Nalaz državne revizije dao im je uporište da krenu u taj postupak. Nada se da će HAVC javnim natječajem do novog ravnatelja doći do kraja ožujka. Rekao je da će novi Upravni odbor HAVC-a voditi računa o hrvatskom filmu i kinematografiji. Smatra da je tragično to da bilo koji umjetnik koji se želi afirmirati, a živi u Splitu, mora doći u Zagreb da bi uspio. Želi poraditi upravo na tom problemu.

Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata podnijela je nekoliko prijava protiv Hrvoja Hribara zbog načina na koji je dodjeljivan novac poreznih obveznika, rekla je Zorica Gregurić. Naglasila je kako HAVC nema financijskog savjetnika od 2010. godine te da ravnatelj ne može biti i financijski savjetnik. Rekla je kako žele ukazati na sumnju u korupciju i kriminal, a ne progoniti hrvatski film i kinematografiju. Potvrdila je da su financirani neki filmovi čiji su autori u bliskom rodbinskom odnosu s ljudima koji su odobravali novac.



Rekla je kako Koordinacija udruga branitelja nastavlja dalje te da su poslali zahtjev ministrici kulture za razrješenjem predsjednice Audiovizualnog vijeća Vere Robić-Škarice. Tvrdi kako je ona na tom položaju nelegalno već drugi mandat. Zatražili su od ministrice da do petka razriješi Hrvatsko audiovizualno vijeće.

Društvo hrvatskih redatelja zatražilo je sastanak s predsjednicom RH, predsjednikom Vlade i Sabora. Od njih će zahtijevati da se o kinematografiji i o hrvatskoj audiovizualnoj industriji počne razgovarati na nivou koji ta industrija zaslužuje, rekao je Antonio Nuić. Hrvatska kinematografija je puno starija od Republike Hrvatske i jako puno je učinila za nju, dodao je. Mi ne možemo pristati na klasifikaciju da smo neko tumor tijelo u ovom društvu- kako nas se tretira, rekao je Nuić.

Vinka Brešana zanima što točno znači izjava Zlatka Hasanbegovića o tome da će se demontirati sustav kinematografije. On očito zna nešto što mi svi skupa ne znamo i ima političku moć da se demontira, smatra Brešan. Mene strašno zanima koliko će trajati ta demontaža i koliko će poslije trajati montaža nekog novog sustava?

Brešan smatra da teza da hrvatski filmovi nisu gledani nije točna. Rekao je kako njegovi filmovi nemaju problem s gledanosti. Ne moraju svi filmovi biti gledani, postoje oni koji su apsolutno jedno kulturno dobro. Istaknuo je kako samo vrijeme može pokazati koliko određeni film doprinosi hrvatskoj kulturi. Mi ćemo tek za 15 godina znati koji su filmovi, od ovih danas snimljenih, značajni hrvatskoj kulturi.

Izvor: HRT

Facebook Comments

Loading...
DIJELI