REAKCIJA HDZ-a O POMILOVANJU PERKOVIĆA I MUSTAČA: ‘Ne radi se ni o kakvoj inicijativi generala, već o inicijativi Milanovića i njegovih suradnika’

Screenshot

Na zahtjev za pomilovanje Perkovića i Mustača, stigla je i reakcija HDZ-a.

Izvor iz HDZ-a za N1 je neslužbeno rekao:

“Ministar pravosuđa Malenica je bio vrlo jasan u svojoj izjavi od subote, argumentacija koju je iznio dovodi Milanovića u situaciju da će morati podosta toga objasniti javnosti ako se odluči da njegovo prvo i jedino pomilovanje u mandatu bude ono od Perkovića i Mustača.

Prije svega, jasno je da se ne radi ni o kakvoj inicijativi generala, već o inicijativi Milanovića i njegovih suradnika, što su neki od generala u medijskim nastupima neizravno proteklih dana i priznali. Osim što Milanovićeva inicijativa nepotrebno dijeli društvo i unosi nemir među generale i branitelje, ona uvodi i dvostruke kriterije prema sudionicima Domovinskog rata i hrvatskim braniteljima. Osim sada za dokazane nalogodavce udbaških zločina, ni za jednog se branitelja nije zbog doprinosa obrani tražilo oslobađanje od odgovornosti za kaznena djela.

Ministarstvo pravosuđa i uprave je u nešto više od dvije godine proslijedilo na Ured Predsjednika RH 274 molbe za pomilovanjem.



Dosad predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nije iskoristio tu svoju izravnu ustavnu ovlast nijednom. Dapače, Milanović je govorio tijekom svoje predsjedničke kampanje kako je institut pomilovanja relikt prošlosti kojeg neće koristiti.

Ukoliko se sada to dogodi u slučaju Perković-Mustač, to bi bio presedan. Usto, oni su u vrlo ranoj fazi odsluživanja kazne zatvora, osuđeni za najteža kaznena djela, a samu presudu koja je utvrdila njihovu odgovornost za ubojstvo hrvatskog državljanina u emigraciji nitko, pa ni generali u svom pismu, ne osporavaju.

Hrvatski sudovi također su postupili sukladno zakonu ‘jer su ti postupci potvrđeni na svim razinama sudbene vlasti i odluke su pravomoćne’’

Teza o zaslugama u stvaranju hrvatske države kao argumentu za izlazak na slobodu nije osobito uvjerljiva, jer su Perković i Mustač osuđeni za djela koja nemaju nikakve veze sa stvaranjem hrvatske države, dapače počinjeni su u ime službi bivše SFRJ koja je negirala hrvatsku slobodu i od koje se Hrvatska osamostalila 1991.”, rekao je izvor iz HDZ-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI