RAZGOVORI OKO NATO-a: Turska i SAD raspravljaju oko Erdoganovih uvjeta za proširenje Saveza

Foto: Guliver Images

Glavni savjetnik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana za vanjsku politiku Ibrahim Kalin rekao je kako Turska traži “konkretne mjere” oko “terorističkih organizacija” u Finskoj i Švedskoj uoči njihove kandidature za članstvo u NATO Savezu, navode iz turskog predsjedništva.

Podsjetimo, Turska koči proširenje NATO-a na Švedsku i Finsku jer smatra kako skrivaju ljude povezane s militantnom skupinom Kurdistanske radničke stranke i drugima koje smatra teroristima. Jedan od razloga je i zaustavljanje izvoza oružja u Tursku 2019.

Tursko predsjedništvo navodi kako je Kalin rekao američkom kolegi Jakeu Sullivanu u ponedjeljak da nacije koje se žele pridružiti NATO-u moraju “uskladiti vrijednosti i načela saveza o sigurnosti i borbi protiv terorizma”.

“Naglašeno je da je imperativ da Švedska i Finska poduzmu konkretne mjere u vezi s terorističkim organizacijama koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost Turske”, ističu.

Sullivan je u pozivu “izrazio potporu nastavku izravnih razgovora Turske sa Švedskom i Finskom kako bi se riješila zabrinutost oko njihovih zahtjeva za članstvo u NATO-u, što SAD snažno podržava”, navodi Bijela kuća.



“Ponovio je i važnost suzdržavanja od eskalacije u Siriji kako bi se očuvale postojeće linije prekida vatre i izbjegla daljnja destabilizacija”, naglašava Bijela kuća.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI