RAZBIJANJE SRPSKIH MITOVA Tito je posjetio Jasenovac, zadnja rečenica kralja Aleksandra je laž, Srbi nisu potekli iz Indije…

Poslije velikog uspjeha knjige “Mitova srpske istorije“ objavljene 2019. godine, koja je prodana u 10.000 primjeraka i koja će uskoro biti i ekranizirana, ugledni srpski povjesničar Dejan Ristić objavio je i svojevrsni nastavak svog bestselera – “Zablude srpske istorije“.

Kako je u razgovoru za MONDO rekao Ristić, čitatelji su bili ti koji su inicirali nastanak i odredili sadržaj nastavka.

Ovo su neki od mitova uvriježeni među Srbima koje Ristić pobija argumentima.

Srbi nisu potekli iz Indije i u svom kretanju do ovih prostora nisu se sukobljavali sa egipatskim faraonima, kineskim carevima i/ili Aleksandrom Makedonskim.

Pojedini rimski ili Bizantski carevi, poput Licinija, Konstantina I Velikog i Justinijana I Velikog, nisu bili srpski sunarodnjaci.



Murat je bio emir a ne sultan i nije ga ubio Miloš Obilić već 12 srpskih plemića u boju, o čemu svjedoče i srpski povijesni izvori.

Kralj Aleksandar nije rekao “Čuvajte mi Jugoslaviju” – tu rečenicu je izmislio ministar vanjskih poslova Kraljevine Boguljub Jevtić u želji da ojača svoj službeni položaj nakon ubojstva kralja.

Jugoslavenski general i četnik Draža Mihailović nije bio prvi ustanik protiv nacizma u Europi u Drugom svjetskom ratu.

Tito je posjetio Jasenovac i to dva puta a episkop Nikolaj Velimirović bio je zatočen u zloglasnom konclogoru Dachauu ali daleko od toga da je bio mučen…

Ristić kaže da je “materijala“ za obje knjige bilo u onoj mjeri u kojoj smo spremni da poklonimo povjerenje pseudopovjesničarima koji nas zasipaju svakovrsnim nebuloznim tvrdnjama o nekakvoj našoj povijesnoj jedinstvenosti, izuzetnosti i nevjerojatnoj drevnosti ,,pronalazeći’’ (bolje kazati, izmišljajući) materijalne ostatke postojanja Srba širom cijele planete, ali i izvan nje, i to kroz nebrojene prohujale milenije.

„Kako bi se u šali reklo, prvo smo nastali mi Srbi, pa tek onda amebe“, kaže Ristič.

Na pitanje da li će biti nove knjige kaže da će “materijala“ biti i dalje sve dok smo “odlučni u tome da odbacimo, omalovažimo i/ili negiramo znanje i vještine koje se stječu dugotrajnim školovanjem“.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI