RAVNATELJICA UREDA KOJI JE POKRENUO ISTRAGU PROTIV ŽALAC: Trenutno provodimo čak 430 istraga, a potencijalna šteta doseže 7 milijardi eura

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Bivša ravnateljica USKOK-a te aktualna čelnica Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj Tamara Laptoš komentirala je rad ureda i aktualna uhićenja bivše ministrice Gabrijele Žalac i direktora SAFU-a Tomislava Petrica.

“Europski delegirani tužitelji u zemljama članicama postupaju sukladno nacionalnim zakonima”, rekla je Laptoš dodavši da se isto postupa i u slučaju Softver.

“Postoje dvije vrste predmeta. Ured je nadležan za kaznena djela koja su počinjena od 20. studenog 2017. pa nadalje. Ured je osnovan u lipnju ove godine. Ako nadležno tužilaštvo ima predmet o radu, oni su nas dužni obavijestiti. Možemo donijeti odluku o evokaciji predmeta ili o nepreuzimanju predmeta”, rekla je.


U slučaju Softver, postupanje je bilo drugačije.

“U ovom predmetu zaprimili smo prijavu OLAF-a”, rekla je Laptoš u emisiji TNT N1.Prije toga Ured europskog javnog tužitelja o tom predmetu nije imao saznanja.

“OLAF provodi administrativne postupke, nisu nadležni za kazneni progon počinitelja kaznenih djela na štetu financijskih interesa EU-a”, dodala je.

“Kad zaprimimo prijavu i predmet se registrira u EPPO-u, počinje proces verifikacije. Upućujemo upit u nadležno nacionano tijelo postoji li takav predmet. Ako se radi na predmetu, radimo evokaciju. Ako nadležno tužiteljstvo nema predmet ili nije živ, donosimo odluku o pokretanju sukladno uredbi. Uredba govori samo o istrazi”, pojasnila je kako postupa Ured europskog javnog tužitelja.

Da predmet nije živ znači da se na njemu radilo i više se ne radi, navela je Laptoš.

“U ovom predmetu donijeli smo odluku o pokretanju istrage. Da smo predmet preuzeli od Uskoka radilo bi se o evokaciji. Mi smo pokrenuli istragu.”

Objašnjava kako EPPO ima dvije razine – centralnu u Luxemburgu i decentralizirane u zemljama članicama.

“Decentraliziranu razinu čine europski delegirani tužitelji, koji su potpuno neovisni od nacionalnih tužilaštva. Ne mogu primati upute ni od koga osim EPPO-a. To je samostalno, nadnacionalno tijelo EU-a”, pojašnjava.

“Uredba određuje da su države članice dužne osigurati support europskim delegirani tužiteljima. Moramo imati nacionalne asistente i to je na neki način prepušteno državama članicama. EPPO ne može zapošljavati ljude i osigurati prostor”, rekla je.

O postupanju Uskoka u predmetu Softver, kaže, ne može govoriti.

“Pet država članica ne sudjeluje u radu Ureda. To je politička odluka svake države, o tome ne mogu govoriti. Ja sam izabrana putem natječaja”, kaže.

Tvrdi kako je dosad registrirano 1340 predmeta na temelju kojih je pokrenuto 430 istraga, a potencijalna šteta u njima doseže 7 milijardi eura.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI