RAVNATELJ ŠKOLE OTKRIO BOLNU PRIČU O GLADNOM DJEČAKU: ‘Izbivao je iz škole jer imao strašne bolove u trbuhu. Shvatili smo da je jeo bobice u parku’

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Europska unija dodijelila je 22,5 milijuna kuna za 318 osnovnih škola za prehranu učenika koji su socioekonomski ugroženi i čiji roditelji ne mogu platiti prehranu.

Nažalost, mnogi od njih i dalje gladuju, a pred vršnjacima se osjećaju zakinuto.

“Pokušavamo sve kako bismo osigurali dostojanstveno djetinjstvo svima koji se nalaze u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti”, rekao je ministar socijale Josip Aladrović.

Dodijeljena sredstva pokrivaju tek 15 posto škola, a u onima koje nisu obuhvaćene sličnim projektima djeci pomažu pedagozi, profesori i ravnatelji. Primjerice, onom učeniku kojem škola plati ručak, razrednica na stol stavi uplatnicu, a drugi učenici ne moraju vidjeti da na njoj piše 0 kuna.

Ravnatelj OŠ Trnsko, Josip Petrović ispričao je za Dnevnik Nove TV kako je jedan učenik jeo bobice iz parka, a kada su to shvatili škola ga je uključila u program prehrane pod gratis.



“Jedan dječak je izbivao iz škole jer imao strašne bolove u trbuhu. Shvatili smo da je jeo bobice u parku. Onda smo ga uključivali u našu prehranu pod gratis”, opisao je ravnatelj.

“Djeca kradu obroke jedni drugima u školi, mi kao udruga smo uspjele realizirati da oko milijun obroka platimo“, rekla je Sanja Bijonda iz humanitarna udruge Portal dobrote.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI