RAVNATELJ POREZNE UPRAVE SVE RAZJASNIO: ‘Potrebno je prijaviti porez, a hoće li biti oporezivan ovisi o ugovoru’

Foto: Davor Pongracic/ CROPIX

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša za HRT je komentirao situaciju vezanu uz strane državljane i njihov dohodak.

Na pitanje što radnike migrante čini poreznim obveznicima, rekao je da se radi o načelu oporezivanja svjetskog dohotka.

“Potrebno je prijaviti porez. Hoće li on biti oporezivan, ovisno o ugovoru o sprječavanju dvostrukog oporezivanja između nas i zemlje izvora prihoda. To su obično susjedne zemlje, najčešće. Primjerice Slovenija, Austrija i neke druge zemlje s kojima imamo ugovor, gdje se uračunavaju porezi koji su plaćeni u tim zemljama, za razliku od nekih drugih zemalja gdje imamo isključivanje, kao s Njemačkom. Porez plaćen u Njemačkoj znači da nema više nikakvih davanja u RH”, istaknuo je.

“Zakon je na snazi od 1994. godine. Razmjena podataka tek od pristupa EU i kasnije dolazi do ozbiljnije i kvalitetnije razmjene podataka koji omogućavaju saznanje o nekakvim prihodima koji nisu dooporezovani u RH, ako za to postoje uvjeti”, rekao je.

Tko mora platiti?

“Oni građani koji žive i rade u državi u kojoj nema poreza na dohodak ili je on jako nizak, za razliku od RH, a imaju ipak poreznu rezidentnost u RH, mogu biti zaduženi s većim iznosom poreza. Dok građani koji su platili taj porez u državi izvora prihoda u visini koja je na razini RH ne plaćaju, odnosno ne mogu biti zaduženi dvostrukim porezom”, naglasio je.



“Najbolje bi bilo krenuti od naših susjednih zemalja s obzirom da nisu porezne stope te koje utječu na oporezivanje u RH već razina tih prihoda. Ako uzmemo da je kod nas osobni odbitak 4.000 kuna, odnosno na godišnjoj razini 48.000 kuna, dok je u nekim zemljama taj odbitak višestruko veći. Razlika u tom neoporezivom dijelu čini tu poreznu osnovicu koja se kasnije oporezuje u RH”, kazao je.

Rekao je da je nije točan podatak koji je izašao u medijima – da 35.000 građana nije platilo porez.

“Taj podatak je očito pogrešno protumačen. Prema našim evidencijama 138.000 građana je prijavilo porez. Odnosno razmijenili smo podatke o tim porezima iz izvora DAk 1. Tu se zapravo radi o plaćama, imovini. Iz drugog izvora Dak2 gdje govorimo o računima, gdje imamo podatke o dividendama, kapitalu – nije nužno da se ti podaci mogu zbrojiti, oni se mogu odnositi na istog obveznika, na isti OIB”, istaknuo je.

Hrvatski rezidenti koji rade u inozemstvu preko sindikata radnika migranata poručuju da će se zbog još jednog poreza iseliti iz Hrvatske. Boje se dvostrukog oporezivanja svojih plaća.

“Jedan mladić me sa suzama u očima pitao na koji način da istupi i iseli van iz Hrvatske. Znači ogorčenost, strah, jako veliki, te aperiramo na hrvatsku Vladu, molimo da nam pomognu, a ne da istjeruju naše ljude van iz RH”, poručila je Mateja Lazar iz Hrvatskog sindikata radnika migranata.

“Ne postoji nikakva hajka nego je to kontinuiran proces u skladu s načelom općeg dohotka. Postoje određena tijela poreznih u državama članica EU-a i na temelju tih podataka svatko postupa u skladu sa svojim načelima. Dakle, nema nikakvog govora o haraču na gastarbajtere, proganjanju ljudi ili bilo što drugo”, poručio je ministar financija Marko Primorac.

Prijava inozemnog dohotka i njegovo eventualno oporezivanje nije ništa novo.

“Nakon što Porezna uprava poreznom obvezniku uputi poziv radi utvrđivanja poreznih obveza po službenoj dužnosti, isti više ne može koristiti institut dobrovoljnog prijavljivanja inozemnog primitka, te slijedi utvrđivanje eventualnih obveza uz obračun kamata”, priopćila je Porezna uprava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI