RAVNATELJ KBC-A ZAGREBA NA PITANJE O FETICIDU: ‘To je ubojstvo ploda, brutalan i neugodan postupak’

Foto: Bruno Konjević/Cropix

U četvrtak u 18 sati na Trgu bana Jelačića počinje središnji prosvjed solidarnosti s Mirelom Čavajdom i ženama kojima je uskraćen prekid trudnoće. U subotu u 11 sati od zagrebačkog HNK krenut će kolona Hoda za život u znak potpore svakom nerođenom djetetu.

Koliko je podijeljeno hrvatsko društvo kada je u pitanju prekid trudnoće? Kakva nam je zakonska regulativa? Što znači liječnički priziv savjesti? Što o tome kažu parlamentarne stranke? O tome se  raspravljalo u HTV-ovoj emisiji Otvoreno.

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da, koliko je njemu poznato, u Hrvatskoj nitko ne radi feticid, nitko nije educiran za to niti ima iskustva s tim.

“Vjerujem da će kolege iz Klinike za ženske bolesti i porode uputiti trudnicu Čavajdu ovaj put u Sloveniju, s tim da će troškove platiti očito HZZO”, rekao je Ćorušić.

Na pitanje što je feticid odgovorio je – ubojstvo ploda, prema doslovnom prijevodu. Dodao je da se radi o dosta specifičnom i pomalo brutalnom postupku, nimalo ugodnom za onoga tko ga radi.



Sandra Benčić (Možemo!) rekla je da više od 80 posto građana RH prema istraživanju iz 2020. smatra da je pitanje pristupa pobačaju pitanje izbora žene.

“To pitanje nije pitanje na kojem se dijeli javnost”, dodala je.

Napomenula je da naš zakon kaže da je svaka zdravstvena ustanova koja ima kliniku za ginekologiju i porodništvo dužna osigurati pristup pobačaju. Benčić je rekla da je Čavajda izuzetno hrabra žena koja je učvrstila pitanje pristupa pobačaju u Hrvatskoj.

Ministra zdravstva Vilija Beroša optužila je da je pozivao na nezakonitosti, ali ih i činio.

Ćorušić je rekao da je, ako je itko kriv za ovu situaciju u zdravstvenom sustavu, to KB Sveti Duh, upitavši se zbog čega se nalaz magnetske rezonance čekao devet dana.

“Prvo je došla žena njima, a nama je došla u zadnji čas”, rekao je.

Rekao je da prema toj snimci od 21. travnja nije bilo moguće procijeniti je li dijete sposobno preživjeti. Drugi magnet, dodao je, učinjen je na KBC-u Zagreb, i na njemu se vidjela neočekivana progresija tumora.

“I takva malformacija s hernijacijom maloga mozga i budućom hernijacijom – vjerojatno, ako tumor bude rastao ovom dinamikom, vjerojatno hoće – i s budućom hernijacijom moždanog debla vrlo vjerojatno dijete ne bi preživjelo idućih četiri do pet tjedana”, dodao je Ćorušić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI