RATU SE NE NAZIRE KRAJ: Ruski general istaknuo da žele osvojiti južnu i istočnu Ukrajinu

Foto:REUTERS/Alexander Ermochenko/Guliver

U nedjelju je točno dva mjeseca od početka ruske invazije na Ukrajinu. Ratu se ne vidi kraj, ubijene su tisuće ljudi, milijuni su prognani, a neki gradovi gotovo više i ne postoje.

Rusija i dalje ne odustaje od rata iako s druge strane, Ukrajinu oružjem pomažu zapadne zemlje.

Podsjetimo, 24. veljače Rusija je napala Ukrajinu iz tri smjera u najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata.

Deseci tisuća civila pobjegli su od borbi već prvih dana, a ruski predsjednik Vladimir Putin objasnio je da pokreće “specijalnu vojnu operaciju” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u jednoj od prvih poruka javnosti rekao je da je “Rusija krenula putem zla, ali Ukrajina se brani”.Iako su pregovori dviju strana započeli 28. veljače, uspjeha nije bilo jer se Ukrajina, koja je pristala na neutralni status, ne želi odreći ni djelića svoga teritorija.

Ruske snage 2. ožujka počele su bombardirati južnu luku Mariupolj i napad je trajao neprekidnih 14 sati što je zaustavilo odlazak civila. Tog dana počela je moskovska opsada grada s više stotina tisuća stanovnika.

No, Rusija i dalje ne priznaje da cilja civile.

Istog dana ruske su snage stigle do središta crnomorske luke Herson i proglasile grad osvojenim, a dan kasnije zauzele su najveću europsku nuklearnu elektranu Zaporižja.

Prvi humanitarni koridor počeo je 8. ožujka i evakuirani su civili iz Sumija na sjeveru zemlje. Do tog trenutka, prema podacima agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) dva milijuna pobjeglo je iz Ukrajine.

Ruske snage suočile su se s raznim logističkim problemima i otporom Ukrajinaca pa 25. ožujka, mjesec dana nakon početka invazije, Moskva signalizira da smanjuje svoje ambicije i da će se usredotočiti na teritorij na koji polažu pravo separatisti koje podržava Rusija na istoku Ukrajine, dok ukrajinske snage ponovno zauzimaju gradove u okolici Kijeva.

Ukrajina početkom travnja optužuje Rusiju za ratne zločine nakon što su u oslobođenom kijevskom predgrađu Buči pronađena masovna grobnica i trupla egzekutiranih osoba. Kremlj poriče odgovornost i tvrdi da su slike trupala montirane, no međunarodni pravni stručnjaci potvrđuju da postoje dokazi o ratnim zločinima.

Ukrajina i njezine saveznice okrivljuju Rusiju za raketni napad 8. travnja na željezničku stanicu u Kramatorsku u kojem su poginule najmanje 52 osobe pokušavajući pobjeći od nadolazeće ruske ofenzive na istoku Ukrajine. Rusija je porekla odgovornost i za taj zločin.

Novi veliki udar Rusija je doživjela 14. travnja kada je potonula krstarica Moskva i to nakon eksplozije i požara za koje Ukrajina kaže da su uzrokovane njezinim raketnim napadom. Rusija tvrdi da je brod potonuo nakon eksplozije streljiva, a Washington vjeruje da je ratni brod pogođen s dvije ukrajinske rakete.

Rusija je 18. travnja započela napad na istočnu Ukrajinu. Ruski general je rekao kako Moskva želi osvojiti čitavu južnu i istočnu Ukrajinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI