RATKO MAČEK JOŠ NIJE SVJESTAN DA JE OSLOBOĐEN OPTUŽBI: ‘Sretan sam, ali desetogodišnji proces nanio mi je veliku poslovnu i osobnu štetu’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Građani su već lagano zaboravili na slučaj Fimi Medije kad je u srijedu poslijepodne stigla vijest da je Vrhovni sud oslobodio svake krivnje Ratka Mačeka, jednog od okrivljenika u tom slučaju. No, on zbog toga nije slavio, piše Jutarnji list.

“Nakon deset godina života s krivnjom koja vam je lažno prišivena, s medijskom i javnom difamacijom koja to slijedi, teško je odjednom shvatiti da možeš živjeti i disati punim plućima, kao svi ljudi u ovoj zemlji. Ne može se to shvatiti i prihvatiti u sekundi. Deset godina je puno vremena”, rekao je nekoliko sati poslije odluke sudaca Maček za Jutarnji list.

Taj bivši glasnogovornik Vlade Ive Sanadera i HDZ-a, ovih dana nije u Hrvatskoj. Za svoju je konzultantsku tvrtku za strateške komunikacije i PR, na poslovnom putu u inozemstvu. Podsjetimo, 13. studenog 2020. oslobođen je krivnje na Županijskom sudu, a što je sad potvrdio i Vrhovni sud.


“Naravno da sam sretan, ali još ne i svjestan da je ta ružna epizoda, kako za mene, tako i za moju obitelj, konačno završila. I moja djeca su, a imam ih troje, preživjela sa mnom veliku kalvariju i živjeli sve te tužne i ružne trenutke, ali došli su i lijepi. Vraćamo se u normalni kolosjek, idemo raditi i stvarati, plaćati poreze, pridonositi korist”, istaknuo je Maček.

Naglasio je kako nikada nije kukao, a razgovor za Jutarnji, prvi je njegov razgovor za medije kroz desetljeća života s teretom optužnice, u kojoj je nekoć njegov najbliži suradnik, Ivo Sanader, optužen prvo na osam godina zatvora, da bi mu Vrhovni sud kaznu smanjio za godinu dana.Rekao je da mu je desetogodišnji proces nanio veliku poslovnu i osobnu štetu.

“Od početka istrage, pa onda i procesa, branio sam se jednako. Bio sam uvjeren da istina i pravda moraju pobijediti, što se u mojem slučaju i dogodilo. Deset godina! I to ne bilo kojih deset godina mog života. Bilo je to tada, 20 posto mojeg života. Također, to su najpotentnije godine za čovjeka, od 44. do 54., ostvaruju se poslovni i životni uspjesi koje čovjek sanja kad je u formativnim godinama. S jedne strane su to bile najteže godine u mom životu, s druge sam znao da će današnji dan doći. U to nisam sumnjao ni pola sekunde”, rekao je Maček za Jutarnji.

Dodao je kako još nije u cijelosti pročitao presudu, a kada ju pročita razmotrit će koje su moguće pravne radnje zbog goleme pretrpljene štete. Rekao je da nije počinio ni jedno kazneno djelo niti je u njemu sudjelovao, a što je u konačnici Vrhovni sud i potvrdio.

“Jednostavno, nisam bio na tom dijelu sastanka, kad se razgovaralo o Fimi Mediji, što je pred Županijskim sudom i potvrdilo nekoliko svjedoka. Isto sam tvrdio od prvog davanja iskaza u istrazi, do suđenja na Županijskom sudu”, zaključio je Maček za Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI