RAT HRVATSKE I SRBIJE PROSVJEDNIM NOTAMA! Diplomati šalju, a ministarstva odbijaju primiti

Neja Markicevic

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije navelo je da je ambasadorica Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu srbijanskog ministarstva kako bi predala prosvjednu notu, no predstavnici hrvatskog Ministarstva odbili su primiti notu Srbije, želeći uručiti svoju notu, koju je ambasadorica Srbije odbila primiti, prenosi N1.

“Ministarstvo vanjskih poslova Srbije smatra da postupak Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske o zabrani ulaska i boravka delegacije Ministarstva obrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uvjeti boravka, najblaže rečeno, nije utemeljen. Delegacija Ministarstva obrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske“, navodi se u prosvjednoj noti Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije naglašava da je ovakva odluka “u suprotnosti s osnovnim načelima moderne Europe, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje vjerske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda”.

“Ministarstvo vanjskih poslova Srbije još jednom ukazuje da neprimjerenih postupaka niti reakcija od strane srpskog političkog vodstva nije bilo. Podsjećamo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije želio komentirati komentare hrvatskog vrha koji su uslijedili nakon postupka hrvatskih organa. Srbija ostaje posvećena unapređenju stabilnosti regije i dobrosusjedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u ponedjeljak kako je veleposlanica Srbije pozvana u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kako bi se Srbiji izrazio prosvjed zbog pokušaja pripadnika Vojske Srbije da 7. rujna uđu u Hrvatsku.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI