RASPUDIĆ JE JAKO ZABRINUT I TO NE KRIJE: ‘Ne sluti na dobro i to je loše za Plenkovićevu Vladu, a Marić se pokazao kao miš koji bježi’

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta, u Newsroomu na N1 govorio je o odlasku ministra financija Zdravka Marića, za koji smatra da je izveden na sumnjiv i nedovoljno objašnjen način. Dotaknuo se i odluke sabora da se pristupi promjeni Ustava i izmjeni Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Govorio je najprije o odlasku ministra financija Zdravka Marića.

“Prvo je potrebno maknuti koprenu Zdravka Marića kao najvećeg stručnjaka i jedinog sposobnog da kreira proračun, najvećeg financijskog stručnjaka, koji je u realnom sektoru radio samo u Agrokoru, a nije znao kakva se crna rupa stvara ispod te firme”, rekao je Nino Raspudić.

Kazao je kako bi objašnjavanje načina na koji je Marić otišao nekome izvan Hrvatske bilo prilično nezgodno.

“Zamislite da nekome iz Irana objašnjavate situaciju. Dakle u najgorem trenutku, u najvećoj krizi se objavljuje da ministar financija odlazi. Nakon šest godina ministarskog staža, u situaciji najveće inflacije mediji jedan dan u 23.40 objavljuju vijest o odlasku ministra financija. Naprasno odlazi ministar koji sve ovo vrijeme nije stao s premijerom zajedno pred kameru. Ovo izgleda loše po Plenkovićevu vladu”, rekao je Raspudić.Dodao je kako bi, da je sve bilo normalno, u ponedjeljak nakon sastanka Vlade ministar i premijer izašli i to zajedno priopćili.

“Marićevi modeli ponašanja i ranije bili su takvi da je pola godine prije kraha Agrokora napustio kompaniju. Ne sluti na dobro. Događaju se neki tektonski, dubinski poremećaji, ne samo u Hrvatskoj – i politički, ekonomski, financijski i tada miševi bježe iz najdubljih rupa”, rekao je Raspudić.

Na pitanje novinarke je li onda Marić miš koji bježi, odgovorio je: Metaforički bih to rekao tako.

Kada je u pitanju preuzimanje funkcije potpredsjednika Vlade od strane ministra Olega Butkovića, Raspudić smatra kako je Butković kvalificiraniji za potpredsjednika od Anje Šimprage. “Ne mislim da će to imenovanje donijeti bilo kakvu novu dinamiku”, dodao je.

Hrvatski sabor odlučio je u petak da se, u dijelu koji se tiče referenduma, pristupi promjeni Ustava i izmjeni Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, što su predložila 92 zastupnika, za spomenute odluke glasovalo je po 80 zastupnika, po 11 ih je bilo suzdržano, a po 19 protiv.

Raspudić kaže kako je HDZ danas namamio dio oporbe da potpiše za promjenu Ustava.

“Nakon što je brutalno pogažena volja 400.000 ljudi koji su rekli da žele da se odluke vezane za pandemiju koronavirusa donose dvotrečinskom većinom, došli smo do ovoga.

Smatram da Ustavni sud treba ukinuti i ostvariti uštedu u proračunu. Oni bi se trebali oglasiti o ustavnosti pitanja nakon prikupljanja potpisa. HDZ-ov prijedlog služi onemogućavanju izražavanja narodne volje. To je kao da vas lisica nakon što je poklala perad zove perad na simpozij o njihovoj zaštiti. Oni su skupili 92 potpisa, a danas su dobili 80 glasova. Neće imati dvije trećine. Deset zastupnika koji su predlagatelji nisu glasali za svoj prijedlog”, kazao je Nino Raspudić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI