RASPOLOŽENJE NIJE BAŠ POZITIVNO: Zbog ruske propagande u Srbiji, pada potpora za ulazak Srbije u EU

Foto: Guliver / Roman Vondrous/CTK via AP

Javno mišljenje u Srbiji je nestabilno i relativno brzo se može promijeniti, ali ne i kada je riječ o odnosu prema Europskoj uniji, gdje je vidljiv pad eurooptimizma jer je proces pristupanja Uniji opterećen odnosom obostranog nepovjerenja, objavio je danas srpski portal Demostat.

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Beogradu Siniša Atlagić ocijenio je za Demostat kako predsjednik Aleksandar Vučić u postojećim okolnostima samo donekle može pojačati naklonost srpskog javnog mišljenja prema Europskoj uniji, iako je takvo stanje javnog mnijenja, po njegovom mišljenju, posljedica dobrim dijelom Vučićevih osobnih zaključaka o globalnim političkim događanjima.

“EU nema povjerenja u Srbiju zbog njezina odnosa prema Rusiji”

“Javno mišljenje jest nestabilno i relativno brzo se može izmijeniti, ali ne i u pogledu pitanja kakva su, primjerice, ova u vezi s EU, statusom Kosova ili Rusijom”, naglasio je Atlagić.

“Odnos građana prema EU je opterećen obostranim nepovjerenjem – EU nema povjerenja u Srbiju zbog njezina odnosa prema Rusiji, a u Srbiji vlada nepovjerenje u vezi s odnosom EU prema Kosovu i, općenito, njezinim odnosom prema Srbima još od raspada bivše Jugoslavije”, ocijenio je Atlagić.

“Uvjetovanja iz EU u vezi s Rusijom samo pojačavaju to nepovjerenje. U konačnici, mislim da je na djelu i prezasićenost građana (dugotrajnim) pitanjem pristupanja Europskoj uniji”, rekao je Atlagić.



Samo trećina građana bi glasala za ulazak Srbije u EU

Prema posljednjem službenom ispitivanju javnog mišljenja, koje je objavilo srpsko ministarstvo europskih integracija u kolovozu 2021., za članstvo Srbije u Europskoj uniji na referendumu bi se prije godinu dana izjasnilo 57 posto građana, 30 posto bi glasalo protiv, 12 posto ne bi uopće glasalo, a jedan posto nema jasno stajalište o članstvu u EU.

No istraživanje portala Demostat početkom srpnja ove godine pokazuje pak da bi samo trećina građana glasala za ulazak Srbije u EU, dok bi ih se 51 posto izjasnilo protiv, 11 posto ne bi izišlo na referendum, a četiri posto ih je neodlučno.

To istraživanje je pokazalo i da je odnos javnog mišljenja prema tom pitanju isti kao odnos vlade i njezinih medija prema EU. Takvo raspoloženje u velikoj mjeri je posljedica proruskog narativa u Srbiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI