RASPISANA MEĐUNARODNA TJERALICA ZA UNUKOM JOSIPA BROZA TITA! Navodno je na adresi u Hrvatskoj, u bijegu je punih 12 godina

Foto: Screenshot/YouTube

Za Edvardom Brozom (70), unukom bivšeg predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita,  raspisana je tjeralica MUP-a Srbije radi izvršenja kazne od osam mjeseci zatvora na koju je u svibnju ove godine pravomoćno osuđen u odsustvu zbog izazivanja prometne nesreće u kolovozu 1992. godine u Zemunu, kada je poginuo njegov suputnik.

Glasnogovornica Drugog osnovnog suda u Bogradu nadležna za provođenje kaznenih djela, Irina Kovačević, precizirala je za agenciju Tanjug da je ova tjeralica lokalnog karaktera, odnosno, da važi za teritorij Srbije.

“Budući da Edvard Broz nije pronađen u Srbiji, Ministarstvo pravde je od suda zatražilo suglasnost za raspisivanje međunarodne Interpolove tjeralice”, rekla je Kovačević i napomenula da je u tijeku prikupljanje podataka neophodnih za davanje suglasnosti.

U bijegu od 2008.

Broz nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bijegu još od 2008. godine i vjeruje se da živi u Hrvatskoj.



Žalbeni sud u Beogradu je u svibnju ove godine pravomoćno osudio Broza zbog nesreće u kojoj je poginuo G. P., koji je bio s njim u automobilu, dok su Ž. P. i E. B. zadobili teške tjelesne ozljede. Broz je u trenutku nesreće imao 2,05 promila alkohola u krvi.

Osuđen je za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa.

Već jednom uhićen, pa pobjegao

Edvard Broz je odmah nakon nesreće pobjegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhićen, 21. siječnja 2008. na graničnom prijelazu Batrovci, kada je pokušao ući u Srbiju.

Nakon tri dana pritvora pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzeta putovnica te mu je naloženo da se svako 15 dana javlja policiji.

Krajem ožujka 2008. godine, Broz se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i iznio obranu, izrazivši kajanje za smrt prijatelja, no nakon toga je ponovno pobjegao.

Osuđen u odsustvu

Nije se pojavio na ročištima u svibnju, lipnju i rujnu 2008, pa je sud u listopadu te godine za njim raspisao međunarodnu tjeralicu radi provođenja kaznenog postupka.

Nova tjeralica je raspisana radi izvršenja zatvorske kazne na koju je osuđen u odsustvu.

Ovaj predmet je bio u prekidu na Višem sudu u Beogradu, ali je prije dvije godine započelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano spomenutom presudom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI