RASKOL U PLENKOVIĆEVOJ KOALICIJI! Najavljen sastanak sa svim partnerima: Premijer želi znati na čemu je oko izbora šefa Vrhovnog suda

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Izbor predsjednika Vrhovnog suda mogao bi biti novi povod trzavica između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića. Naime kao što i sami znate prije ljeta vodila se žestoka prepirka njih dvojice oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, točnije Milanovićeve kandidatkinje Zlate Đurđević.

Riječi se doista nisu birale a potom je uslijedilo zatišje, te je nakon dva neuspješna pokušaja Milanović  je našao novo rješenje  u vidu Radovana Dobronića koji pak nema podršku sudaca Vrhovnog suda koji bi na tome mjestu radije vidjeli svog kolegu Marina Mrčelu. Potpora se međutim Milanovića ne tiče previše niti ga na išta obvezuje pa iz predsjednikova tima naglašavaju kako će on i dalje ustrajati na svojem kandidatu, dok u HDZ-u tvrde kako je Plenković ipak čini se  skloniji kandidatu Marinu Mrčeli, aktualnom v.d. predsjedniku Vrhovnog suda.

Da bi ova priča i bez Milanovića mogla biti kompleksna jasno je iz toga što je Plenković koalicijskim partnerima već za iduću tjedan najavio raspravu o ovoj temi.

”Krajnjeg dogovora još nema, između Banskih dvora i Pantovčaka na ovu temu još nisu vođeni razgovori. Plenkoviću je jasno da Dobronić odlično kotira u javnosti no on smatra da je Mrčela bolji izbor iako nije siguran da to mišljenje dijele koalicijski parteri, zato ih i je okupio kako bi provjerio njihova stajališta i raspoloženje”, objasnili su iz vladajuće stranke no prema tezama koje dolaze iz drugih stranaka izgledno je da bi ukoliko Plenković nastavi inzistirati na Mrčeli problema ipak moglo biti.

Naime, HDZ-ovi koalicijski partneri nemaju ništa protiv potpore sucu Dobroniću, a dobar dio njih smatra kako se o toj temi treba razgovarati te da se ta problematika mora rješavati kako se zbog osobnih trzavica ne bi išlo prema četvrtom javnom pozivu što ni zaista već dovelo zemlju u Ustavnu krizu.



Stajalište oporbe pak po tome pitanju je ipak nešto preciznije, Most je otvoreno podržao Milanovićevog kandidata Dobronića, a na istom ili sličnom tragu su i zastupnici Domovinskog pokreta, ali i SDP-a te drugih parlamentarnih opcija u Saboru.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI