RAKAR O POŠILJATELJU MAILA O POSTAVLJENIM BOMBAMA: ‘Teško je ili nemoguće u toj šumi podataka otkriti tko je pošiljatelj’

Screenshot N1

Dojave o postavljenim bombama u nekoliko zagrebačkih trgovačkih centara, u nedjelju je za HRT komentirao komunikacijski stručnjak Marko Rakar. Istaknuo je kako se slična situacija događala u Srbiji prije dva tjedna.

“Krenulo je tamo, čini se da se prelilo i kod nas. Nažalost, današnja tehnologija omogućuje da je relativno jednostavno napraviti anonimnu dojavu kojoj je nemoguće ući u trag. Rizik otkrivanja, za nekoga tko se odluči za to je relativno mala”, rekao je Rakar.

Iako su neki mediji objavili da je ova dojava došla preko domene koja je registrirana u Rusiji, Rakar je istaknuo kako je relativno jednostavno poslati preko interneta u cijelosti anoniman e-mail.

“Postoji niz servisa koji služe za to da nekome pošaljete anonimnu e-mail poruku. Čak i kada bi naša, ali i ruska policija došla do tog servera s kojeg je poruka poslana, taj server je u startu konfiguriran da ne bilježi ništa o korisniku te usluge. Teško je ili nemoguće u toj šumi podataka otkriti tko je pošiljatelj”, naglasio je.

Na pitanje postoji li alat protiv toga, odgovorio je da se jedino možemo pouzdati u glupost onoga tko je poslao takvu poruku da napravi grešku koja će omogućiti policiji da ga nađe.



“Policija nema lagan posao da otkrije tko je pošiljatelj”, rekao je komunikacijski stručnjak.

Na kraju je zaključio kako je ovo primjer iznimno neodgovornog ponašanja prema javnoj sigurnosti jer unatoč tome što se pretpostavlja da je dojava lažna, policija mora reagirati te ju se stavlja u iznimno neugodan položaj.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI