‘RADO’ IDE HRVAT U VOJNIKE: Tko sve zazire od uniforme?

Facebook

Izuzev oporbe, apsolutno je protiv veliki dio hrvatskih mladića koji, ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama i portalima, zazire od svake pomisli da bi na tri/četiri tjedna mogli napustiti udobnost doma kako bi naučili osnove ponašanja i reagiranja u eventualnim ratnim okolnostima.

Žestoke rasprave izazvala je informacija da se Hrvatska priprema na uvođenje jednomjesečnog vojnog roka. Podatak da će se uvesti vojni rok izazvao je dvojna mišljenja pri čemu, jasno, imamo one koji su za ili protiv. No, gotovo su svi složni u stavu da, ako se već u taj projekt ulažu milijarde, četiri tjedna nije dovoljno. Bit će to, zaključuje većinska javnost, uludo bačen novac…

Što se tiče stavova o tome treba li nam služenje vojnog roka ili ne, tu prednjače protivnici novačenja hrvatske mladeži i to najčešće u obliku političke oporbe, konkretnije, članova SDP-a koji ove mjere (unatoč činjenici da Europa bukti) nazivaju “populizmom”.

Izuzev njih, apsolutno je protiv veliki dio hrvatskih mladića koji, ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama i portalima, zazire od svake pomisli da bi na tri/četiri tjedna mogli napustiti udobnost doma kako bi naučili osnove ponašanja i reagiranja u eventualnim ratnim okolnostima.

Gotovo jednoglasno za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka jest, očekivano, braniteljska populacija. Svjesni teškoća proživljenih u ratnim danima, ova skupina nikako ne odobrava tako kratku obuku uz komentare da “u četiri tjedna mogu naučiti vezati čizme i guliti krumpire”. Isto tako, smatraju da je riječ o “nježnoj, muškoj generaciji” kojoj je potrebno malo više vremena za osnažiti i pripremiti za ono najgore.

No, nije toliko za zamjeriti mladim naraštajima koji ipak odrastaju u jednom suvremenom razdoblju, posve drugačijem od onog iz ratnih 90-tih. Zamjeriti se, ipak, može onima koji pamte kako lako do rata dođe i kako je teško sudjelovanje u njemu:



“Nema potrebe za militarizacijom društva. Geostrateški, vjerojatno ćemo sada imati relaksirane odnose između NATO-a i Rusije, past će tenzije. Terorizam će nas mučiti vjerojatno idućih dvadesetak godina ali na moderne prijetnje treba ići modernim modelima, a ne onima koje je još koristila JNA”, kaže bivši ministar obrane Ante Kotromanović koji razmišlja o “modernim modelima” dok se naše susjedstvo bjesomučno naoružava i uvodi služenja vojnog roka.

Saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović jednako tako, na sve gleda vrlo neozbiljno i sve mu dobro dođe samo kako bi vladajućima zadao udarac:

“Protiv smo obveznog služenja vojnog roka jer je ideja potekla kada je sama predsjednica bila u Americi i donijela najnoviji hir”…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI