RADIĆ OSUDIO NASILJE U CRNOJ GORI: ‘Sramotna je uloga Porfirija koji je ekumenizam došao širiti pod pancirkama’

Foto: Domovinski pokret

Na ustoličenje crnogorsko-primorskog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u svojem priopćenju danas je reagirao Domovinski pokret.

Ustoličenje su nazvali “desantom na Cetinje”.

“Tijekom Domovinskog rata i opsade hrvatskog juga, iz Cetinja se moglo čuti: “S Cetinja vila kliče, oprosti nam Dubrovniče!” I trideset godina kasnije, malo Cetinje velikog srca, pruža otpor novom obliku velikosrpske agresije. I ovaj put jedan od glavnih aktera je Srpska pravoslavna crkva, koja je današnjim, nasilnim ustoličenjem Joanikija Mićovića, udarila na ključni simbol nezavisnosti i prijestolnicu Crne Gore te na taj način nastavila biti perjanicom političke destabilizacije, čiji je krajnji cilj ‘srpski svet’ – onakav kakvim ga vidi beogradski režim Aleksandra Vučića”, pišu u priopćenju.


“Domovinski pokret najoštrije osuđuje desant na Cetinje, eskalaciju nasilja i ratnohuškačke provokacije, kakvih smo se već nagledali u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, a čiji su inspiratori vođeni istom, velikosrpskom ideologijom SPC-a. Iskazujemo čvrstu potporu crnogorskim patriotima na Cetinju, uz upozorenje, kako ustoličenje mitropolita srpske crkve u prijestolnici države koja ima svoju, autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, nije ništa drugo nego čin otvorene agresije. Naročito je sramotan način “rukopolaganja” – na silu, uz uporabu šok bombi, gumenih metaka i uhićenja Crnogoraca koji su na Cetinju pružali dostojanstven građanski otpor”, dodaju u priopćenju da bi se potom okomili na patrijarha Porfirija za kojeg kažu da je ekumenizam došao širiti na silu.

“Posebno je sramotna uloga Porfirija Perića, novog srpskog patrijarha, koji je na Cetinje ekumenizam došao širiti helikopterom punim žandara, pod pancirkama, na silu. Zar je to taj “mirotvorac” kojeg je dugo godina veličao i medijski promovirao zagrebački lijevo-jugoslavenski kružok?! Gdje su sada veliki “demokrati” koji su vuka opisivali k’o janje, a sve one koji su upozoravali da je riječ o radikalnom protagonistu ekstremne politike SPC-a, osuđivali i marginalizirali?!”, pitaju se.“Domovinski pokret je spreman u svakom trenutku, na konkretan način pružati potporu Crnoj Gori, vodeći prvenstveno brigu o Hrvatima koji žive u toj državi, ali i većinskim Crnogorcima, koji su prije ili kasnije shvatili opasnosti velikosrpske politike. Srpska pravoslavna crkva, kao glavni pronositelj ideologije koja ugrožava mir, problem je s kojim će se morati suočiti i hrvatska država. Naši će zastupnici u Hrvatskom državnom saboru nastaviti otvarati to važno pitanje, a nadamo se da će i vlast u dogledno vrijeme, smoći hrabrosti uhvatiti se u koštac s njime”, stoji u priopćenja koje potpisuje v.d. predsjednika Mario Radić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI