PUTINOVA KONTRAOFENZIVA! Pomrsio račune Amerikancima: Pitanje Kosova neće se riješiti bez Rusije

Screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin kreće u kontraofenzivu, čiji je cilj suprotstavljanje Americi na Balkanu, a prije svega u Srbiji. Glavni pravac ove strategije, o kojoj se naveliko priča u diplomatskim krugovima, usmjeren je na Kosovo i rješavanje najvećeg regionalnog problema.

Akcija Moskve, koja je pretočena u najmanje šest konkretnih koraka, uslijedila je kao odgovor na pojačano američko angažiranje. Da će se Rusija aktivno uključiti i da bez nje ne može biti rješenja kosovskog pitanja, potvrdio je i nedavno imenovani šef EU diplomacije Josep Borrelli. “Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo raditi, kako bi se razgovori nastavili”, naveo je Borelli.

Svjetska diplomatska scena vidi i rusku ofanzivu u posjeti ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, kao i nedavno dogovoreni novi susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina do kraja godine.

Rusi su pripremili strategiju u najmanje šest konkretnih koraka, kao odgovor na pojačano američko angažiranje po pitanju Kosova i Metohije.

KLJUČNE TOČKE RUSKOG PLANA:



1. Direktno uključivanje u pregovore o Kosovu
2. Posjete Srbiji i susreti na najvišoj razini (Medvedev, Putin)
3. Imenovanje Aleksandra Bocan-Harčenka na funkciju novog srpskog veleposlanika (riječ je o čovjeku koji uživa Putinovo povjerenje)
4. Dodatno jačanje vojne suradnje
5. Jačanje takozvane meke moći Rusije, preko informativne, kulturne, sportske suradnje, povećavanje broja ljudi u ruskim medijima u Srbiji i njihovo financijsko jačanje
6. Produbljivanje suradnje Srbije sa Euroazijskom unijom te odobravanje novih povlastica za izvoz srpske robe

Facebook Comments

Loading...
DIJELI