PUTIN PRIJETI DA ĆE KORISTITI ‘ALATE KOJIMA SE NITKO DRUGI NE MOŽE POHVALITI’: Zapadne zemlje tvrde da postoje dokazi o masovnim ratnim zločinima

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/Guliver

Ruska invazija nad Ukrajinom traje već treći mjesec odnosno u četvrtak je ušla u 64. dan. Hvale se da su zauzeli cijelu regiju Herson na jugu Ukrajinu. Istodobno je Gazprom najavio da prekida isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija koristiti “alate kojima se nitko drugi ne može pohvaliti” kao i da će brzo reagirati, ako se netko umiješa u situaciju u Ukrajini.

Lokalne vlasti kažu da je Rusija u utorak imenovala svog gradonačelnika Hersona nakon što su njezine trupe preuzele sjedište administracije u glavnom gradu regije. To je bio prvi veliki urbani centar koji je zauzet nakon početka invazije 24. veljače.

S druge strane, kanadski zastupnici jednoglasno su u srijedu glasali da se ruske napade u Ukrajini proglasi “genocidom”. Naglasili su kako “postoji dovoljno dokaza o sustavnim i masovnim ratnim zločinima protiv čovječnosti” koje je počinila Moskva.

U nacrtu deklaracije Donjeg doma Kanadskog parlamenta navodi se da ratni zločini Rusije uključuju masovne zločine, sustavne slučajeve namjernog ubijanja ukrajinskih civila, skrnavljenje leševa, prisilno premještanje ukrajinske djece, mučenje, fizičke ozljede, psihičke ozljede i silovanja.



Javile su se i Sjedinjene Američke Države s objavom kako imaju kredibilne informacije da su ruski vojnici smaknuli ukrajinske vojnike koji su se pokušali predati u blizini Donjecka.

“Imamo kredibilne informacije da je ruska vojska postrojba u blizini Donjecka pogubila Ukrajince koji su se pokušavali predati, umjesto da su ih zarobili. Ako je to istina, radi se o kršenju osnovnih principa rata. Naime, zabranjena je egzekucija civila i boraca koji su onesposobljeni za borbu zbog predaje, ozljede ili nekog drugog razloga”, rekla je u UN-u sutkinja Betch Van Schaack, američka ambasadorica za pitanja globalnog kriminala.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI