Putin odlikovao ruske novinare ubijene na Banovini 1991.

Wikimedia Commons

Poseban dopisnik Državne radiotelevizije SSSR-a Viktor Nogin i snimatelj Gennady Kurinnoy 1. rujna, u službenom automobilu sovjetske ambasade, krenuli su iz Beograda kako bi pratili sukobe na Banovini. Na tom putu su nestali, a zadnji put viđeni su u Petrinji

Ruski predsjednik Vladimir Putin postumno je Ordenom hrabrosti odlikovao dvojicu ruskih novinara Viktora Nogina i Gennadyja Kurinnoya koji su 1. rujna 1991. godine poginuli kod sela Panjani, na ulazu u Hrvatsku Kostajnicu, prenio je Večernji list vijest iz ruskih medija.

U odluci o odlikovanju navodi se kako su dvojica novinara odlikovani “za iskazanu hrabrost i predanost za vrijeme obavljanja radnog zadatka i svoje građanske dužnosti.”

Poseban dopisnik Državne radiotelevizije SSSR-a Viktor Nogin i snimatelj Gennady Kurinnoy 1. rujna, u službenom automobilu sovjetske ambasade, krenuli su iz Beograda kako bi pratili sukobe na Banovini. Na tom putu su nestali, a zadnji put  viđeni su u Petrinji, odakle su krenuli prema Hrvatskoj Kostajnici.

Srpska strana tvrdila je da je za njihov nestanak odgovorna hrvatska vojska, formirana je i rusko-srpska istražiteljska komisija, a nakon nekog vremena službeni automobil novinara nađen je sakriven i zakopan pet kilometara od mjesta gdje su, ispostavit će se, ubijeni. Tijela novinara do danas nisu nađena.

Prijatelj i kolega ubijenih novinara Vladimir Mukusev nije odustajao od razrješenja njihove sudbine te je, uz pomoć umirovljenog pukovnika HV-a Ivice Pandže Orkana, uspio rekonstruirati njihove zadnje trenutke. Ispostavilo se da su ih na cesti zaustavili i u automobilu izrešetali pripadnici Martićeve milicije, a prvi put to se spominje i u izvješću o odlikovanju ruske novinske agencije Tass, gdje se navodi da su ubijeni “od  snaga sigurnosti samoproglašene Republike Srpske Krajine”.



“Dvije stvari su ovdje bitne. Prva je da su nestali novinari i službeno proglašeni mrtvima. A druga da je i službena Moskva prihvatila da su za njihovu smrt odgovorni pripadnici srpske milicije”, rekao nam je Ivica Pandža Orkan, na čiju je inicijativu uz mjesto njihova stradanja u Panjanima podignut i spomenik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI