PUTIN NEŠTO NOVO KUHA: U Hersonu će se početi koristiti rublja, uvode se i ruski obrazovni programi

Foto: Guliver

Ukrajinski vojni izvori objavili su u nedjelju kako ruska vojska ulaže velike napore kako bi ostvarila kontrolu nad administrativnim granicama hersonske oblasti, piše Jutarnji list.

Herson je prvi veći grad, imao je 300.000 stanovnika, koji je pao u ruske ruke, a cilj je bio i zbog kontrole dotoka vode na Krim, što je bio ozbiljan problem na poluotoku. Herson je istodobno i čvrsta točka iz koje bi trebala krenuti nova ofenziva u smjeru Mikolajiva, jedna je već propala, kako bi se otvorio put prema biseru crnomorske obale, Odesi.

Ruske su okupacijske snage prvih dana uhitile Ihora Kolihajeva, gradonačelnika Hersona, ali je uslijedila pobuna stanovništva koje nisu uplašile duge cijevi ni oklopna vozila. Okupacijske su snage konačno pustile gradonačelnika na slobodu i 19. travnja najavile da će provesti referendum o legalizaciji okupacije, ali do danas se to nije dogodilo upravo zbog oštrog građanskog bunta. Primjerice, prošle su srijede ruske snage upotrijebile suzavac i šok granate kako bi rastjerale proukrajinski skup. No, određeni ukrajinski izvori navode da se listići za referendum ipak tiskaju. Uz to se uklanjaju tragovi ukrajinske države, a sa svih se službenih zgrada vihore ruske zastave. Oleksandr Staruh, ukrajinski čelnik oblasti Zaporižja, rekao je da sve opet izgleda kao u doba Sovjetskog Saveza i da su ljudi ponovo prisiljeni živjeti u strahu. U Berdjansku su vlasti počele organizirati vjenčanja, a mladenci dobivaju dokumente na ruskim obrascima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je prosvjede, rekavši u kasnonoćnom obraćanju: “Zahvalan sam svima koji nisu odustali, koji prosvjeduju, koji ignoriraju okupatore i pokazuju marginalnim ljudima koji su postali kolaboranti da za njih nema budućnosti”. Ubrzo nakon toga novinska agencija RIA citirala je sigurnosni izvor koji je rekao da je Ukrajina ispalila tri rakete na središte grada, ali ruske okupacijske snage srušile su dvije od njih.

Kiril Stremusov, zamjenik čelnika “vojno-civilne uprave” (neki izvori navode da je čelnik, poznat kao protivnik cijepljenja iz pobunjenih dijelova Donjecka), objavio je istog dana da će od 1. svibnja u Hersonu početi kao valutu koristiti ruski rubalj. No, ni to ne ide tako lako pa je upravitelj okupacijskih snaga pojasnio da će za uvođenje rublja trebati do četiri mjeseca te će se tijekom prijelaznog razdoblja paralelno koristiti i službena ukrajinska valuta – grivnja, što je razumljivo jer je jedini bankovni sustav u regiji ukrajinski. Rublje treba dovesti.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI