PUTIN NAJAVIO LUKAŠENKU ŠTO SPREMA: ‘Šaljemo moćne projektile u Bjelorusiju, mogu koristiti i nuklearne’

Foto: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS/Guliver

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je u subotu da će Rusija susjednoj joj Bjelorusiji tijekom narednih nekoliko mjeseci poslati rakete koje mogu nositi nuklerne bojeve glave, piše The Guardian.

“U narednim mjesecima ćemo u Bjelorusiju prebaciti taktičke raketne sustave Iskander-M, koji mogu koristiti balističke ili krstareće rakete u svojoj konvencionalnoj i nuklearnoj verziji”, rekao je Putin.

Također je ponudio nadogradnju bjeloruskih ratnih zrakoplova kako bi bili sposobni nositi nuklearno oružje.

“Mnogi Su-25 (zrakoplovi) su u službi bjeloruske vojske. Oni bi se mogli na odgovarajući način nadograđivati”, rekao je Putin i dodao: “Ovu modernizaciju treba provesti u tvornicama zrakoplova u Rusiji i u skladu s tim započeti obuku osoblja”, dodao je.

“Dogovorit ćemo se kako to postići”, rekao je Putin.Lukašenko je u svibnju rekao da je njegova zemlja od Rusije kupila Iskander rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave te protuzračni i proturaketni sustav S-400.

Lukašenko je Putinu na sastanku u Sankt Peterburgu, koji se prenosio na televiziji, rekao da je Bjelorusija zabrinuta zbog “agresivne”, “konfrontacijske” i “odbojne” politike svojih susjeda Litve i Poljske.

Zatražio je Putina da pomogne Bjelorusiji da pripremi “simetričan odgovor” na, kako je naveo, letove NATO saveza s nuklearnim oružjem blizu bjeloruskih granica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI