PUTIN MISLI OZBILJNO: Proglasio izvanredno stanje u četiri anektirane regije Ukrajine! Riješio se vjernog suradnika?

FOTO: GUliver image/ (Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Rusija je uvela izvanredno stanje u četiri anektirane ukrajinske regije: Donecku, Luhansku, Hersonu i Zaporižju. Objavio je to ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom obraćanja Vijeću sigurnosti Ruske Federacije.

Putin je najavio da će ruskim vođama u spomenutim regijama biti dana veća sigurnosna moć. Međutim, nije u potpunosti jasno što sve proglašenje izvanrednog stanja uključuje. Prema ruskom zakonodavstvu, moglo bi se raditi o restrikcijama na putovanja, javna okupljanja, jačanje cenzure i represivnog aparata te uvođenju policijskog sata.

Tijekom obraćanja koje je emitirano putem televizije, Putin je također objavio da je Rusija zabranila izlazak i ulazak u osam ruskih regija koje graniče s Ukrajinom, izvijestio je Reuters.

Kremlj je u tih osam regija, koje uključuju Krim, naredio “ekonomsku mobilizaciju”.

Kevin Rothrock, urednik nezavisne ruske novinske kuće Meduza, objašnjava kako proglašenje izvanrednog stanja daje Kremlju čvršću kontrolu nad okupiranim područjima.



“Što podrazumijeva izvanredno stanje? Neke od značajki: policijski sat, ograničenja putovanja i boravka, vojna cenzura, više podataka označenih povjerljivima, ograničenja i zapljene oružja i lijekova, zabrane radničkih štrajkova, prisilni obrambeni rad i još mnogo toga”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI