Putin je u stvari namagarčio Kolindu

Gref dao intervju ruskoj televiziji a citirali ga svi ruski mediji. Tada se doznalo, po neslužbenim kanalima da je Putin za ručkom Grefu rekao ''pa što će ti ta miljarda od Hrvatske kad zarađuješ 14 miljardi na godinu'', i nakon toga, predstave za hrvatsku predsjednicu i njezino izaslanstvo naložio Grefu da istupi u medijima

Službeni posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji je – očekivano – bio u znaku Agrokora i takozvanog Todorićevog dugovanja prema Sberbanci. Putin je u ”recitaciji” nakon sastanka pred novinarima kojima su, po svemu sudeći, bila zabranjena pitanja rekao da su ruske banke ”Sberbank i VTB doprinijele ozdravljenju hrvatske tvrtke Agrokor”. Vtb Banka potražuje od Agrokora pet i više puta manje od Sberbanke i novac kojeg je plasirala po ničemu nije sumnjiv. Zato na ručku nakon sastanka nije ni bilo direktora te banke već je  pozvan samo Herman Oskarovich Gref, direktor Sberbanke i bivši ministar trgovine i gospodarstva(2000-2007) .

Gref na ručku

Važno je reći da izaslanstvo kao ni Predsjednica osobno nisu znali da je Gref pozvan na ručak već su dovedeni pred gotov čin. U srijedu se u hrvatskim medijima i medijskim izvještajima o toj činjenici nije ništa znalo. Za pretpostavit je da je dogovor na ručku bio da se o tome medijima neće ništa govorit kojeg je hrvatska strana slijepo poslušala sve do slijedećeg dana kada je Gref dao intervju ruskoj televiziji a citirali ga svi ruski mediji. Tada se doznalo, po neslužbenim kanalima da je Putin za ručkom Grefu rekao ”pa što će ti ta miljarda od Hrvatske kad zarađuješ 14 milijardi na godinu”, i nakon toga, predstave za hrvatsku predsjednicu i njezino izaslanstvo naložio Grefu da istupi u medijima. Cijeli taj ”paket” je poruka Rusije da s njima nema zafrkancije i da država stoji iza ”ulaganja ”svoje banke u Agrokor. Sa Grefom na ručku i igrokazom, a nakon toga kontroliranim medijskim istupom šefa Sberbanke – Putin je u stvari namagarčio Kolindu.

Gref je u svom intervjuu rekao kako se neće zadovoljiti ‘mrvicama’. Sigurno ćemo vratiti dio novca koji iz našeg kredita otišao Agrokoru. To je sigurno, bez obzira na sve. Međutim, naš je cilj doći do maksimalne količine sredstava koje smo dali Agrokoru. Rekao je da je prevaren i ogorčen s Ivicom Todorićem i bivšom upravom Agrokora.Prevareni” Gref

Da je Grefa slušao netko tko ne zna ništa o Aferi Agrokor sažalio bi se nad “profesionalnim bankarom kojeg je izvarao zločesti hrvatski tajkun Todorić”. Potpuno je jasno da je Rusija putem Sberbanke u kojoj država ima 51 posto udjela, a ostali dioničari su oligarsi odani predsjedniku Putinu, u geostrateškoj borbi za Balkan pokušala ostvarit svoj utjecaj pljenidbom Agrokorove imovine i tvrtki. Očito je da čak nije samo Agrokor u toj igri. Spominje se i slavonski OLT,a ne smijemo zaboravit ni aferu finska oko Karamarka, njegove supruge i Joze Petrovića koja nikad nije dobila nikakav epilog.

U brojnim jednim te istim izvještajima koje smo tih dana gledali iz Sočija i Moskve u kojima su novinari izvjestitelji svi izvještavali kao jedan jedino je Nova TV odskočila sa konkretnom informacijom. Novinarka Nove je, iako vrlo oprezno, iznijela da postoje ozbiljne indicije o tome da je Sberbanka kroz Agrokor i zajmove Todoriću u stvari prala novac, te da se točnost ili netočnost te sumnje treba dokazati. Podatak je to koji je i nije bio ‘bomba’ jer  riječ je o informaciji koja kola od kad je istraga započela a u koju su uključene i strane partnerske službe. Zato nije nemoguće da je nešto više od milijarde, a dug se smanjio nakon pljenidbe Agrokorovih tvrtki u Kiseljaku Srbiji i Sloveniji. Kada se sagleda cijeli kontekst doista nije nemoguće da je Sberbank u Agrokor upumpala oko 32 milijarde kuna, na način da je Todorić u njihov sustav odmah vratio 20 miljardi a ostalo zadržao sebi. On se zaduživo kod Rusa stalno i to ne hipotekarno što bi bio standardni postupak već lihvarski i uz fiducij. Fiducij kroz dionice je paravan koji opravdava kredite kao legalne. Zanimljivo je da iznos od 40 posto koji je trebao pripast Todoriću a prvotno iznosio 1,7 milijardi  odgovara manjku iz ‘tornja velikih zabluda’ pronađenom nakon Ramljakove revizije.

Neviđena korupcija

Rusi nisu amateri u tim rabotama a ne treba bit genijalac za zaključit da sve akcije Sberbanke vodi FSB. Zato bi bilo važno čuti što govore HNB i HANFA, odnijeli taj i toliki novac mogao proći kroz naš sustav a da oni to ne primijete. Viceguverner HNB-a je na HTV-u na pitanje o ruskom novcu samo šturo izjavio da oni kao HNB nisu u mogućnosti u cijelosti kontrolirati poslovanje strane banke. Zasad je ogorčen suštinu stvari osvrčući se na Todorića i aferu Agrokor možda najbolje objedinio general Željko Sačić koji je napisao: “Sve to mu omogućila dotad, neviđena u EU, politička korupcija hrvatskih dužnosnika u Vladi RH, ministara, pomoćnika ministara, ravnatelja Porezne uprave, policije, carine, DORH-a, robnih rezervi RH, tajnih službi, koje je imobolizirao i umrtvio, paralizirao, poput HNB-a, medija, HBOR-a, kao i nadležnih vladinih Agencija za nadzor, HANFE, stranačkih vodstva i financijaša, kamarile u svim relevantnim, za njega, političkim strankama, posebno i najviše HDZ i SDP…”

Temeljno pitanje stoga je zbog čega se kontrolnim mehanizmima RH nisu upalile lampice kad je Sberbank Todoriću dala prvi kredit od 600 milijuna, a riječ je bila o koncernu kojeg niti jedna ozbiljna banka više nije željela kreditirati? Agrokor je bio umješan u aferu Hypo banke koju HNB i HANFA također nisu primjetile op.a), a činjenica je da se Sberbank u Hrvatskoj i regiji pojavila preko noći nakon što je afera Hypo banke izašla na vidjelo i ta banka pomalo počela povlačiti svoje operacije na Balkanu, a Sberbank preuzela sve njezine najvažnije klijente uključujući i Agrokor.

U svojoj knjizi ‘Mjesto zločina Hypo alpe adria’ Richard Schneider daje naslutiti da su milijarde eura tamnih tokova prljavog novca od Zagreba do Beograda kontrolirane od Hypo banke. S obzirom na to da se tim milijardama ne zna trag, je li moguće da putem tranzicijskih tajkuna upravo taj novac pere Sberbank uz proviziju koja u takvim poslovima iznosi otprilike koliko i ona koju su navodno ponudili Todoriću – oko 40 posto, što odgovara iznosu od 1,7 milijardi. Jesu li financijski plasmani Sberbanke na Balkanu po obrascu ‘prethodnice’ Hypo banke zapravo prikrivene operacije pranja novca od kojih banka ima višemilijunsku nelegalnu dobit, a Rusija ostvaruje strateški utjecaj?

Ovih dana Franjo Gregurić se poprilično u medijima potrudio rasvjetliti svu ‘opravdanost i čistoću’ ruskih ulaganja, a njegovo gostovanje na N1 televiziji je bilo izvan svakog ukusa. Putin je u izjavi za novinare posebno naglasio više puta važnost ugovora PPD-a i Gazproma o kupovini ruskog plina, a Kolinda ga je, ako je suditi po izvještajima medija, pokušala uvjeriti da je lng terminal Krk za prijenos američkog ukapljenog plina samo mrvica a ne hrvatski glavni strateški interes. Ne smije se zanemariti ni činjenica da je ruska državna kompanija i veliki dioničar mađarskog MOL-a s kojim je Hrvatska u arbitraži o plinskom biznisu.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

A privatizaciju INE i prodaju paketa od 49 posto MOL-u pripremio je upravo tim Franje Gregurića koji uz Davora Šterna, Jozu Petrovića te bankara Lukovića neformalno slovi kao ruski lobist. Prema tvrdnjama američkih istražitelja (FBI-a i CIA-e) taj udio u MOL-u zapravo ima “mafijaška grupacija koju vodi šef moskovske mafije Semion Mogiljevič”. Tijekom istrage u Mađarskoj 2000. godine, američki FBI je utvrdio povezanost vlasničkog kapitala MOL-a koji glasi na investicijske fondove s ruskim ”mafijašem” Mogiljevičem, o čemu je FBI-evim istražiteljima svjedočio i tada zaštićeni svjedok Dimitrij Zemjanov, inače zaposlenik mađarskog MOL-a u Budimpešti. Zemjanov je osobno Amerikancima svjedočio o poslovno – financijsko – vlasničkim vezama ruske mafije s MOL-om, tvrdeći kako “iza MOL-a stoji moćna ruska mafija”, te je dodatno istražiteljima pojašnjavao poslovne i  financijske veze MOL-a i INA-ine mađarske podružnice, Inter – INE u Budimpešti, kojom je tada upravljao Jasminko Umičević. FBI je utvrdio, tijekom istrage koja je trajala pet godina, samo neke puteve Mogiljevičevog prljavog novca kojim je sudjelovao u financijskim operacijama u Europi i svijetu, posebno u Mađarskoj. Istraga ih je odvela do financijske mreže Bank of New York, gdje je Mogiljevič imao svoje ljude: Natašu Kagalovski i Lucy Edwards.

Gregurićev klan

Da se ne radi o “običnim” bankarskim službenicama dokazuje i činjenica kako je suprug prve Konstantin Kagalovski godinama bio ruski predstavnik pri MMF-u u Washingtonu, dok je Peter Berlin, Lucyn suprug bio direktor Mogiljevičeve ruske tvrtke Benex, koja je surađivala s YBM Magnex iz SAD-a. Istraga je proširena i na švicarskog bankara Brucea Rappaporta, vlasnika Inter-Maritimea i dioničara Bank of New York, te moskovsku banku Menatep u vlasništvu Mihaila Hodorkovskog, za koju je FBI utvrdio kako “predstavlja kanal preko kojega otječe ruski mafijaški novac na Zapad”.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Otkriveno je kako je dio mreže i Monaco Kreditanstaldt bank limited, koja je izravno bila uključena i u financijske operacije u Hrvatskoj. Preko te mreže Amerikanci su razotkrili i upletenost “Gregurićevog klana” u poslovno – financijske veze s ruskim “biznismenima”.

Kad se sve to sagleda čemu se mi u Hrvatskoj zapravo čudimo. Na tu”ekipu” i Agrokor je navezano i umreženo više od 50 posto političke odvjetničke sudske bankarske medijske ”elite”. Dok završavam ovaj tekst čujem na radiju da je Ivica Todorić napisao novi blog kojim okrivljuje Plenkovića i Ramljaka za pogodovanje – kako kaže – povlaštenim informacijama američkom fondu koji je ključni kreditor u roll up aranžamanu iz kojeg je Sberbank isključena. Todorić očito nije ni blizu Londona a kamoli u Londonu. On je negdje gdje ga ”gazde” instruiraju kako upravljati aferom Agrokor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI