Putin dao ‘prvi žuti’ Vučiću: Pročitajte što je napravio predsjedniku Srbije!

wikimedia

Navodno Rusima, kako nagađaju srbijanski mediji,  smetaju “njegovi dobri odnosi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel”, s kojom se u posljednjih nekoliko mjeseci vidio već dva puta te u Njemačkoj vidi važnog srbijanskog saveznika te stoga nije pozvan na inauguraciju. 

Iako se nagađalo, inauguraciji ruskog predsjednika Vladimira Putina koja će se održati 7. svibnja neće prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Srbijanski predsjednik će toga dana biti u Ankari sa svojim kolegom Recepom Tayyipom Erdoğanom. No, zato je na četvrtu Putinovu predsjedničku prisegu, pozvan Milorad Dodik, predsjednik srpskog entiteta u BiH, javlja Jutarnji list.

Spomenimo i kako je zbog neriješenog statusa ruske baze u Nišu dodatni kremaljski pritisak. Rusija je odmah, nakon što je Vučić odobrio diplomatski status predstavnicima NATO-a u Srbiji, zatražila da se istovjetan položaj i status odobri i ruskoj vojnoj bazi u Nišu. S rješavanjem tog pitanja Vučić oteže više od godinu dana, iako Rusi stalno potežu Niš kao jedno od ključnih pitanja u odnosima sa Srbijom, a zbog toga je već više puta odgođen i posjet ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Neki kao Putinov prvi “žuti karton” srbijanskom predsjedniku vide nepozivanje Vučića na kremaljsko druženje sa svojim najbližim saveznicima, a ujedno i smatraju kako je riječ o očekivanom pritisku na Beograd. Nedavno je i prvi Putinov diplomat Sergej Lavrov izjavio “da ne brine za Srbiju dok ima izabrane lidere – Vučića i njegovu ekipu, koaliciju za koju je glasovao srpski narod” navodi Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI