PUŠTA SE PUNO LAŽI I DEZINFORMACIJA! Investicija teška 500 milijuna kuna: Novi i veliki izazov za Tomaševića

Foto: Robert Anic/PIXSELL

”Jasno smo govorili da mora doći do transparentnijeg poslovanja i da je Grad Zagreb spreman dati imovinu kako bi se srušio i izgradio novi stadion”, izjavio je ovih dana zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirajući mogućnost izgradnje novog Dinamova stadiona na Maksimiru, što je ujedno i bio dio niza predizbornih obećanja na nedavno održanim lokalnim izborima u svibnju.

Tomaševića su predstavnici medija na redovnoj konferenciji za tisak upitali što se zbiva po tome planu, međutim, on je napomenuo kako tu nema ništa novoga, ali i da se nisu stigli sjesti s upravom zagrebačkog nogometnog kluba.

Iz organizacije Dinamo za Maksimir koja je aktivna i na društvenim mrežama ovih su se dana također dotakli ove uvijek aktualne tematike od kuda ističu kako je neke stvari potrebno konstantno ponavljati kako bi se problematika izgradnje stadiona približila zainteresiranoj javnosti.

“Neistine oko financiranja”

”Posebno puno dezinformacija, pa čak i laži, pušta se i zagađuje javni medijski prostor na temu kako i u kojoj mjeri Grad Zagreb “financira” GNK Dinamo. Najgore je što takve neistine dolaze i od mnogih političara, pa i zastupnika u novom sazivu zagrebačke Gradske skupštine. Ili iz neznanja ili čak i zlonamjerno. Ako je iz neznanja, to se vrlo jednostavno može i treba izbjeći boljim informiranjem na tu temu, malo pažljivijim običnim guglanjem po internetu, traženjem potrebnih podataka od onih koji su upućeni u to, pa u krajnjoj liniji i službenim upitima prema ljudima u GNK Dinamu. Ako je, međutim, zlonamjernost u pitanju, onda je to druga stvar”, tvrde iz organizacije Dinamo za Maksimir uz opasku da ih posebno smeta to što se takve neistine dovode u kontekst financiranja izgradnje novog stadiona na Maksimiru i uloge koju bi Grad Zagreb imao u svemu tome.



”I moramo stalno ponavljati kako se iz gradskog proračuna za financiranje izgradnje novog stadiona ne bi izdvajalo praktički ni lipe. Izgradnja stadiona NEĆE porezne obveznike stajati ništa, nego naprotiv, oni će samo profitirati od toga, kao i čitavi proračun Grada Zagreba. GNK Dinamo bi sam sa stranim strateškim partnerom i međunarodnom kreditnom linijom financirao izgradnju modernog, samoodrživog stadiona s pratećim sadržajima. Potrebna je samo odluka gradske Skupštine o osnivanju prava građenja na Maksimiru”, navode iz ove organizacije pa objašnjavaju na koji način se Dinamo financira iz gradskog proračuna.

 

Klupski ili nacionalni stadion?

”Dakle, Grad Zagreb Dinamu godišnje daje cca. 13 milijuna kuna i to za trenere u nogometnoj školi i održavanje stadiona kojeg je vlasnik Grad. A koliko Grad “financira” GNK Dinamo govori činjenica da je od 2016. -2020. godine trošak održavanja stadiona bio 46 milijuna kuna, a Dinamo je od grada dobio 29 milijuna kuna. Znači, podstanar je u imovinu svoga najmodavca uložio svojih 17 milijuna kuna. Od 2008. – 2020. godine Dinamo je u stadionsku infrastrukturu (novi hotel, 7 terena, grijanje, sportski balon, restoran, obnovu nakon potresa) uložio svojih 100 milijuna kuna.

Dinamo godišnje u gradski i državni proračun na ime poreza, prireza i drugih davanja uplaćuje oko 25 milijuna kuna”, naglašavaju nadalje Dinamovci te napominju kako se nacionalni stadioni ne rade više nigdje u svijetu, već se primarno grade klupski, ili gradski stadioni.

”U konkretnom našem slučaju, prvo treba znati da je Dinamo preko 40 godina, od 1952. do 1992., bio vlasnik stadiona Maksimir, koji mu je dekretom gradske skupštine oduzet 1992. godine. Bilo bi najlakše, pa i najlogičnije, vratiti stadion i zemljište Dinamu, koji bi onda svojim sredstvima i sredstvima zainteresiranog strateškog partnera sagradio novi stadion. Ali to nije realno za očekivati, nažalost, kako će ikoja politička opcija vratiti oduzeto zemljište i stadion Dinamu. Druga varijanta, po našem mišljenju i najrealnija, je ona koja podrazumijeva ugovor o pravu građenja, poput stadiona na Rujevici, gdje bi opet Dinamo sa svojim sredstvima, kreditima i uz stranog strateškog partnera, financirao izgradnju novog Maksimira. Vjerojatno se nitko nije bavio niti činjenicom kako u sjevernoj tribini postoji preko 35 000 m2 poslovnih prostora, koji da se iznajmljuju po 10 eura/kvadrat vrijede 350 000 mjesečno ili preko 4 milijuna eura godišnje. A to nije eksploatirano barem zadnjih 15 godina, pa je jednostavno izračunati koliko je novaca kroz godine izgubljeno ili što bi se s tim novcima moglo napraviti”, napominju iz Dinama za Maksimir uz poruku svim neinformiranima.

 

“Ne ucjenjujte Dinamo”

”Eto, ako smo do svih ovih podataka mi mogli doći, onda su jednako tako do njih mogli doći i političari i medijske kuće, umjesto što ili prešućuju tu istinu ili čak iznose netočne podatke i dezinformiraju javnost, kreirajući na takav podmukli način javno mnijenje. Zašto oni nisu mogli ili nisu htjeli doći do točnih podataka koje smo mi iznijeli, valjda je svakom tko je imalo razuman potpuno jasno.

I za kraj, ponavljamo poruku zastupnicima u Gradskoj skupštini i gospodinu gradonačelniku: “Nemojte ucjenjivati Dinamo i ne blokirajte  investiciju od 500 milijuna kuna”, zaključuju iz navedene organizacije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI