PUSIĆ NIJE PREVIŠE OPTIMISTIČNA: ‘Teško je zamisliti da u ovom trenutku postoji bilo kakva podloga za mir, sve ovisi o samo jednoj stvari’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić iz Londona je komentirala situaciju u Ukrajini.

Govoreći o trenutnoj situaciji, Pusić kaže: “Teško je zamisliti da u ovom trenutku postoji bilo kakva podloga za mir ili mirovne pregovore. O čemu ćete pregovarati? O tome koliko komad Ukrajine će Rusija u ovom trenutku prisvojiti. Mir je jedino moguć ako Rusija odustane od agresije na Ukrajinu i prisvajanja teritorija. Bez toga nije samo trajno ugrožena Ukrajina nego i Europa, to svima mora bit jasno”, kazala  je za N1.

Polako postaje jasno da Ukrajinu treba obraniti ako mislimo imati stabilan mir u Europi. Vrlo je zanimljivo, čak i tragično gledati, što se događa i što se dogodilo s Rusijom u tom procesu. Rusija je iz Europe uvijek gledana kao velika sila, partner i važan igrač, a danas je gledamo isključivo kao ugrozu i prijetnju.”

Pusić kaže i kako Rusija Kini može biti samo “mali šegrt i da takva transformacija Rusije u geopolitičkom položaju nije u ruskom interesu”.

 “Gotovo da ne vjerujemo da je nekad bilo vrijeme da se Rusija pridruži EU-u i NATO-u i da je sjedila za stolom na sastancima ministara NATO-a”, govori bivša ministrica dodajući kako “nije jasno o čemu bi pregovarala Rusija, a o čemu Ukrajina tijekom nekih mirovnih pregovora”.

Na pitanje o podršci koju Zapad pruža Ukrajini, ona kaže kako je teško ocijeniti hoće li ta podrška biti konzistentna i u narednim mjesecima.

“Ako Zapad, u prvom redu Europa, osvijesti činjenicu da je to velika opasnost za nas, u toj mjeri će podrška ostati konstantna. Svi, ako gledamo tako cinično, smatraju da je rat s Rusijom bolje voditi u Ukrajini nego bliže svim ostalim zemljama. Europa ima i svoje probleme i zato su ove situacije opasne, jer one destabiliziraju demokratske vlasti.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI