PUSIĆ KOMENTIRALA IZJAVE IZ SRBIJE: ‘Ovi cirkusi su neukusni i neprimjereni’

Foto: Damir Krajac/Cropix

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić za N1 se osvrnula na optužbe srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nakon novog paketa sankcija Rusiji. Ističe kako su “te izjave nevjerojatne”.

“To nije zahtjev Hrvatske već odluka EU za koju su glasale sve članice EU, uključujući i njihovog prijatelja Orbana”, kazala je.

Ističe da agresija koju je pokrenuo ruski lider Vladimir Putin traje više od pola godine i da EU cijelo to vrijeme raspravlja o sankcijama.

“Sankcije imaju funkciju, osobito kad je riječ o energentima, imaju funkciju da se Europa odvikne i okrene od ovisnosti o ruskim energentima, a drugi razlog je da se smanji mogućnost da se od tog novca financira agresija na Ukrajinu”, pojasnila je.

“EU već godinama muku muči s Orbanom i njegovom vladom i politikom koja je u mnogočemu antieuropska. Mađarska je ucijenila Uniju sa svojom mogućnošću veta na druge odluke, uključujući sankcije, a drugi izuzeci se odnose na situaciju gdje nema drugih izvora nafte, a u ovom slučaju (Srbije) ima alternativnih izvora”, istaknula je bivša ministrica.



Premijerka Srbije Ana Brnabić je ovo nazvala činom neprijateljstva. “Ona bi to činom neprijateljstva mogla proglasiti i od strane Nizozemske, Francuske ili Mađarske”, navodi Pusić.

Na upit zašto je Srbija onda optužila Hrvatsku za to, Pusić odgovara: “Svaki put kad je neka kriza u Srbiji, onda se izmisli neki problem ili sukob, s Hrvatskom je uvijek najefikasnije.”

Ponovila je da Hrvatska odluku o tome da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte ne može donijeti sama.

“Hrvatska to ne može odlučiti sama niti je odlučila sama. To je jednoglasna odluka članica EU i zaista je malo neobično da zemlja koja je kandidat za članstvo pokušava koketirati i potpisivati sporazume o suradnji s Rusijom. Ako Srbija misli odustati od svog europskog puta, to bi bilo štetno za samu Srbiju, ali ako to misli, neka tako i kaže. Ovi cirkusi su neukusni i neprimjereni”, istaknula je.

Pusić se osvrnula i na rat u Ukrajini i rusku aneksiju ukrajinskog teritorija, naglašavajući da mir neće nastupiti dok Ukrajina ne vrati svoj teritorij. Komentirala je i jačanje desnice u Europi, navodeći da to predstavlja opasnost.

Komentirala je i na današnje prosvjede u BiH. “Trivić nije ništa bolja od Dodika, jedino što je ta promjena, nije se toliko ukorijenila. Dodik je Putinov, a Trivić je Vučićeva, to je jedina podjela.”

Osvrnula se i na druženje predsjednika RH Zorana Milanovića s Miloradom Dodikom.

“Nemam ideju kako to da komentiram, možda Milanović misli da savezništvo s Dodikom omogućava nekako se izboriti za prava Hrvata u BiH, a po mom mišljenju to su prava Čovića i njegovog društva”, zaključila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI