PUPOVČEVE OTROVNE STRJELICE U STRANIM MEDIJIMA: ‘Ustašija je danas u RH agresivnija nego pod Tuđmanom’

Novinar Sputnika s kojim je Pupovac razgovarao dodao je da je za njega podizanje spomenika blaženiku kardinalu Stepincu čisto „povampirenje fašizma“, a sudeći prema Pupovčevim odgovorima, ni on ne misli drugačije

Ako vam se činilo da se Milorad Pupovac dugo nije oglasio o društveno-političkim aktualnostima u Republici Hrvatskoj, niste imali za čim žaliti. Prvu je priliku, naime, iskoristio da sve što je hrvatsko ponovno oblati.

Govoreći za Sputnik, Pupovac je na račun Hrvatske sasuo nove salve uvreda, a misao vodilja bio mu je kardinal Stepinac te “povampirenje fašizma”.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća izjavio je da Srbe u Hrvatskoj zabrinjava porast radikalnog revizionizma i s njime povezanog ekstremizma „kakvog smo mogli vidjeti u odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj“.

„Nas posebno brine vrijeđanje sjećanja na žrtve Drugoga svjetskoga rata, uključujući i srpske žrtve u Hrvatskoj. Posebno nas vrijeđa i negiranje tih žrtava i umanjivanje njihovog broja, a osobito nas brine stjecanje prava građanstva ideja, znamenja ili pozdrava pripadnika zločinačkih pokreta i zločinačkog režima koji je stajao iza takvog stradanja manjinskih naroda, uključujući i srpski u Hrvatskoj“, kaže Pupovac.

Prema njegovim riječima, u proteklo se vrijeme pojedine političke i nepolitičke grupacije u Hrvatskoj kontinuirano nastoje nametnuti obnovu revizije povijesti, a posebno Drugoga svjetskoga rata, i to od „poraženih snaga“.



Kad je riječ o „slučaju Stepinac“, Pupovac smatra da bi se trebalo, u skladu s dogovorom članova mješovite katoličko-pravoslavne komisije, suzdržavati od bilo kakvih radnji i komentara koji se tiču svega što je u mandatu te komisije. Međutim, očigledno je „da nema nadzora niti nad radnjama niti nad verbalnim porukama“ u vezi s radom komisije.

„Stepincem bi se trebali baviti ozbiljni ljudi koji su svjesni što to znači. Ovako se to prepušta onima koji o tome nemaju nikakvih znanja i koji nerijetko narušavaju mogućnost da se dođe do nekog dogovora“, smatra Milorad Pupovac.

Novinar Sputnika s kojim je Pupovac razgovarao dodao je da je za njega podizanje spomenika blaženiku kardinalu Stepincu čisto „povampirenje fašizma“, a sudeći prema Pupovčevim odgovorima, ni on ne misli drugačije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI