PUPOVAC SE USPROTIVIO VUČIĆU: Otkrio koje će zastave sutra biti izvješene! ‘Nitko se ne mora plašiti, a zakone moramo poštivati’

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Milorad Pupovac predsjednik SNV-a obratio se medijama održavši izvanrednu konferenciju za medije povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se u srijedu obilježava u Republici Srbiji.

O ovoj temi koja je uzburkala javnost  u Hrvatskoj proteklih dana Pupovac je kazao  da su se o svemu izjasnili na sastanku svih srpskih zajednica.

‘Zastava je nešto što pripada i Srbima u Republici Hrvatskoj, kao što pripada i Hrvatima u Republici Srbiji ili drugim manjinama koje žive izvan svojih matičnih država. Svako manifestiranje, bilo povezano s matičnom zemljom ili datumima u toj zemlji, treba se odvijati u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi”, rekao je.

”Kad je posrijedi konkretno pitanje, Republika Hrvatska ima pravila korištenja zastava drugih zemalja Zakonom koji je strogo ograničen na službene posjete i prostore, a to vrijedi i za Srbiju”, poručio je i dodao da ”Srbi u Hrvatskoj moraju poštovati hrvatske zakone, kao i Hrvati srpske”. ”To treba razlučiti od korištenja zastava koje manjine imaju u Hrvatskoj, a koje su službeno priznate”, naglasio je Pupovac.

Dakle srpska manjina ima pravo koristiti trobojnicu kakva se nalazi i u našim prostorijama, kao i zastavu RH, ali zastavu EU. Tako će na sutrašnji dan biti istaknute ove zastave”, objasnio je.



“To ne treba nikoga smetati, niti nikoga plašiti. Tamo gdje još nisu stečeni uvjeti da se izvjese takve zastave, na nama je da stvorimo pretpostavke da se to dogodi”, rekao je Pupovac.

 

Predsjednik SDSS-a smatra kako bi Srbi trebali bez imalo ustručavanja trebali izvjesiti te tri zastave, ukoliko za to osjećaju potrebu.

“Anti-srpsko raspoloženje”

Smatra kako se posljednjih dana iz Crne Gore proširilo anti-srpsko raspoloženje.

“Bez obzira na različita očekivanja, učinit ćemo sve da sutrašnji datum ni na koji način ne poremeti odnose u Hrvatskoj, kao ni odnose između Hrvatske i Srbije. Naći ćemo način iskazivanja poštovanja zastavi Srbije, nitko ne treba strahovati za to. Kao što nitko ne bi htio da se u Srbiji ističu zastave mimo zakona, tako to nitko ne bi htio ni u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac.

“Šaljemo poruku da poštujemo pravni poredak Hrvatske, kao i poredak Srbije”, dodao je.

Na pitanje je li to svojevrsna poruka Vučiću, Pupovac je ustvrdio da on ne polemizira nit to želi.

“Nisam došao da polemiziram nego da pošaljem svoju poruku. Svi imaju ponešto za čuti i naučiti o specifičnostima u kojima žive Srbi u Hrvatskoj i teškoćama o kojima naši sugrađani ne znaju ništa. Da su znali, drugačije bi govorili o ustoličenju u Crnoj Gori. Da su znali onda ne bi pravoslavnu crkvu proglasili političkom i zlom. Da su znali onda to ne bi govorili”, rekao je.

“Oni koji slobodu vjere proglašavaju terorom, neka se zamisle. Da sam ja to radio 90-ih, danas sigurno ne bi bio ovdje pred vama”, zaključio je Pupovac.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI