PUPOVAC REKAO ŠTO ZAMJERA BEOGRADU: Otkrio ključnu stvar za pomirbu Srba i Hrvata!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Milorad Pupovac, politički lider Srba u Hrvatskoj i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), rekao je za Betu da se Srbi u Hrvatskoj nalaze između čekića i nakovnja hrvatsko-srpskog nepomirenja, ali da su krenuli putem, za koji veruje, da će Srbe skinuti s nakovnja i maknuti ispod čekića.

Bilo bi znatno lakše kad se ne bismo nalazili između čekića i nakovnja hrvatsko-srpskog nepomirenja. Ali krenuli smo putem za koji vjerujemo da će nas skinuti s tog nakovnja i maknuti ispod tog čekića”, rekao je Pupovac.

Upitan kako ocjenjuje trenutne odnose između službenog Beograda i Zagreba, Pupovac je kazao da su politički odnosi između Zagreba i Beograda počeli stagnirati još od 2011., 2012. godine.

“Usprkos povremenim pokušajima da se ta stagnacija zaustavi, njihovi su rezultati bili kratkog trajanja. I gotovo su uvijek bili zasjenjeni otvorenim ratnim i poratnim pitanjima. Poseban problem je zastoj u procesu širenja Europske unije i zapostavljanja odnosa među zemljama bivše Jugoslavije i jugoistoka Europe od strane EU”, ocijenio je Pupovac.

Kada je u pitanju zastoj u širenju dobrosusjedskih odnosa, on zamjera službenom Beogradu i službenom Zagrebu “različite oblike” nastavljanja ratovanja verbalnim, simboličkim i komemorativnim praksama.



Ne može biti poboljšanja dobrosusjedskih odnosa bez rješavanja otvorenih pitanja kao što su pitanja nestalih lica, kako Hrvata tako i Srba, suđenja za ratne zločine, povratak imovinskih prava i stambenog zbrinjavanja, pitanja manjina i pitanja granice”, ocijenio je lider SDSS.

Prema njegovim riječima problematičan je i stav koji se “oblikuje” s obje strane, da smo mi dva svijeta koja nemaju i ne trebaju imati ništa zajedničko.

U Zagrebu i Beogradu smatraju da je između nas novi zid. Ne više ideološki, već civilizacijski. Novi zid između Zapada i Istoka. Koliko je to štetno i retrogradno i za Hrvatsku i za Srbiju ne vide oni koji ne mogu i oni koji su slijepi zbog svojih političkih oholosti”, rekao je Pupovac.

Na pitanje otežavaju li povremena oštra istupanja visokih dužnosnika iz Beograda protiv Hrvatske pojedinih aktivnosti na popravljanju položaja srpske zajednice u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da svaka teška riječ, oštar istup ili loša poruka bilo s jedne ili s druge strane ne mogu dobro uticati na položaj Srba u Hrvatskoj.

Oštre riječi sužavaju prostor za popravljanje položaja Srba. Zato smo činili i činimo sve da toga ima što je moguće manje”, naveo je on.

Upitan radi li država Hrvatska dovoljno na tome da se suzbije mržnja prema srpskom narodu i Srbiji, Pupovac je rekao da je isuviše dugo trajala tolerancija prema govoru mržnje i aktima nasilja, pa se i danas ni policija ni sudovi često ne usuđuju da stvari nazovu pravim imenom.

“Tako se ustaški pozdrav tretira kao prekršaj ili remećenje javnog reda i mira umjesto kao poticanje na nacionalnu mržnju i veličanje jednog zločinačkog režima. Hrvatski Ustav to zabranjuje, a krivični zakon kao i neki drugi zakoni tretiraju kao krivična djela”, rekao je Pupovac.

On je ponovio da je dužnosnik SDSS-a Boris Milošević prisustvovao proslavi godišnjice “Oluje” u Kninu kako bi se politike ratovanja sjećanjima transformirale u politike mira i pomirenja.

Na pitanje što konkretno očekuje od predstavnika vlasti u Srbiji, a što od političara u Hrvatskoj da će uraditi na tom planu, Pupovac je istaknuo da je u ovom trenutku najbitnije rješavanje pitanja nestalih lica, Hrvata i Srba.

Upitan da li je prisustvo Miloševića manifestaciji u Kninu, najava distanciranja Srba u Hrvatskoj od stavova službenih srpskih vlasti, Pupovac je kazao da Srbi u Hrvatskoj nemaju potrebu za distanciranjem od matične zemlje, već za stvaranjem što je moguće boljih pretpostavki za dobre odnose između nje i zemlje koja im je domovina, kao i što je moguće bolje i sistematičnije suradnje između njihovih institucija i institucija Republike Srbije.

“Dugo je trebalo da se ti odnosi u novim okolnostima počnu izgrađivati i svaki zastoj ili narušavanje postojećeg nanosi nam ozbiljne štete”, ocijenio je Pupovac.

Upitan kako komentira to što ga u Beogradu uglavnom napadaju predstavnici politika koje su devedesetih godina odlučivali o sudbini Srba u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da su Srbi u Hrvatskoj započeli dijalog o tome što se dogodilo između Hrvata i Srba.

Dijalog neophodan za svaki gest mira i pomirenja. Taj dijalog nije započet ni protiv Beograda niti bez njegovog znanja. Što više, potrebno je da takav dijalog vodimo i u Srbiji. I to zato što svi znamo na kojem mjestu se nalaze Srbi u Hrvatskoj ili iz Hrvatske kad su posrijedi hrvatsko-srpska dogovaranja ili sukobljavanja”, objasnio je lider Srba u Hrvatskoj.

Na pitanje kako je shvatio kritiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića što Beograd nije konzultiran prije odluke da Milošević ide u Knin, Pupovac je rekao da uvijek kada smatraju da je nužno- “razgovaramo s Beogradom”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI