PUPOVAC POSLAO NOVU PORUKU O PROUSTAŠKOJ HRVATSKOJ! ‘ZDS-om se vodi bitka’: Milošević se okrenuo budućnosti, nadi i pomirenju!

Milorad Pupovac Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Potpredsjednik vlade Boris Milošević u srijedu je na komemoraciji za civilne žrtve-vojno redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1955. u Plavnom i Gruborima poručio kako kako je najvažnije od svega da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije.

Na komemoraciji govorili su i drugi istaknuti predstavnici SNV-a i SDSS-a, među kojima je bio i Milorad Pupovac koji je poručio kako se danas vodi bitka između demokratske Hrvatske i onoga što je proustaška Hrvatska. Istaknuo je kako su Grubori mjesto pomirenja.

”Nažalost, svi koji znaju što se dogodilo u Gruborima prije dvadeset i šest godina, odabrali su šutnju, odabrali su štititi one koji su počinili zločin. Oni koji su odabrali šutnju i oni koji su počinili zločin, kao i svi mi ovdje, trebamo biti svjesni vrijednosti ljudskoga života, pa i u ratu, kada se gine. Nema tog opravdanja i nema tog višeg cilja koji može opravdati ubijanje starih i nemoćnih civila”, rekao je Milošević na komemoraciji koju su organizirali Srpsko narodno vijeće (SNV) i Vijeće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije.

Dodao je kako oprost nije legitimacija za zločin već čin koji znači “da smo se odlučili za budućnost i nadu”.

Veran Matić, izaslanik srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, ustvrdio je da je Hrvatska do sada “zakazala prema Gruborima u svemu u čemu je mogla”, ali da se započetom obnovom Grubora pokazalo da nije u svemu zakazala.



Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ocijenio je da su Grubori jedno od mjesta na kojima se gradi svijest o potrebi oprosta i pomirenja.

”Mi sve činimo da tih mjesta u Hrvatskoj bude još više. Mnogo radikalnije treba pristupiti obnovi ovih prostora kada su u pitanju javna rasvjeta, javni prijevoz te razvoj i socijalna skrb”, poručio je Pupovac, koji se dotaknuo i aktualnih rasprava u vezi ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

”Ispod društvene površine vodi se bitka između toga što je današnja demokratska Hrvatska i toga što je proustaška Hrvatska i njeno integriranje u današnju Hrvatsku, kao nasljeđe. To je bitka koju trebamo voditi, a zato su nam potrebni mediji, škole, javni autoriteti, kao i vlada, sabor i predsjednik Republike, ne samo sudovi i kazneno zakonodavstvo”, rekao je Pupovac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI