PUPOVAC PONOVIO DA TREDA ZABRANITI ZDS! O odlasku u Beograd na komemoraciju za Srbe izbjegle u Oluji kaže: ‘O tome ćemo još raspravljati’

FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je komemoraciju kojom se obilježio zločin koji se dogodio 5. kolovoza 1995. nad šestero mještana Donjeg Skrada, počinjen od strane pripadnika Hrvatske vojske.

Uz obitelji žrtava i pripadnike lokalnih i županijskih vlasti, na komemoraciji civilnim žrtvama VRA Oluja govorio je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade RH, Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

“Ja bih svakako želio osobno da taj dan bude dan pomirbe. Ne postoji razlog iza zavjese zbog kojeg ne idem u Knin”, rekao je Milošević.


Pupovac je odgovarao na novinarska pitanja, dotaknuo se stradanja u Donjem Skradu, Oluje, pozdrava ‘Za dom spremni’, ali i svog odlaska u Beograd na obljetnicu stradavanja Srba u i nakon Oluje.

“Umjesto da imaju sigurnost, oni su ubijeni. Koliko znamo za ovaj zločin nije pokrenuta istraga i nitko nije odgovarao. Na žalost nije jedini”, komentirao je Pupovac.Rekao je da ga ne brine tko je bio, a tko nije na komemoraciji te da nisu brojali krvna zrnca tko je i čiji danas ovdje.

“Bili su oni koji su smatrali da je potrebno da dođu. Ovakve stvari i ovakve poruke kakve mi odašiljemo s mjesta komemoracije, ne mogu dobiti podršku odmah”, rekao je Pupovac.

Podsjetio je na pomirbu velikih zemalja nakon ratova i kritizirao pomirbu na “prostorima bivše Jugoslavije”.

“Zaglušuje mi to sve uši kao nekada topovi i ratna propaganda. Nisu mogli vidjeti tko im je susjed i tko im je komšija. Nisu mogli znati tko je žrtva. Tako su i danas politike sjećanja i obilježavanja pretvorene u neku vrstu nastavka ratovanja. I umjesto da slijedimo primjere Francuske i Njemačke, Poljske i Njemačke, Jugoslavije i Italije, Jugoslavije i Njemačke koje su 26 godina nakon rata već stvarale Europu, zajedničku. Mi na prostoru bivše Jugoslavije, prije svega na prostoru Hrvatske, Srbije i BiH produbljujemo rovove”, rekao je Pupovac.

O pozdravu ‘Za dom spremni’ ponovio je stajalište kako mu nije mjesto u hrvatskom javnom prostoru.

“Što se tiče za dom spremni, ono što sam rekao u Jadovnu povodom 80 godina logora smrti, reći ću i danas ovdje. Taj pozdrav je bio službeni pozdrav jednog ne samo zločinačkog režima, nego režima kakvih je u civilizaciji ljudske vrste bilo malo. Koji je ideale države i slobode pretvorio u politiku smrti i istrebljenja drugačijih. Njihov službeni pozdrav ne bi smio imati pravo javnosti u Republici Hrvatskoj. Tu svijest trebamo stvarati”, dodao je Pupovac.

Na novinarsko pitanje ide li u Beograd na komemoraciju za žrtve VRO Oluja na kojima je već viđen gost, rekao je: “O tome ćemo još raspravljati. Ljudi koji su izbjegli u Srbiju također su stradalnici. Ili u Bosnu ili negdje drugdje također moraju biti uzeti u obzir kao ratni stradalnici. Nažalost, politike sjećanja koje se primjenjuju nisu takve. Ako ocijenim da mogu doprinijeti da se to poboljša, otići ću u Srbiju”, rekao je.

Ponovio je da ne vidi nikakav problem u tome što Boris Milošević neće biti u Kninu na obljetnici Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI