PUPOVAC KOMENTIRAO OGRANIČENJA PRAVA ŽENAMA: ‘To je postao problem u našoj zemlji, potrebno je nešto napraviti’

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Savjetovanje članova Predsjedništva stranke i nositelja izvršnih funkcija SDSS-a održano je u subotu. Bio je to njihov drugi sastanak, a raspravljali su o dvije važne teme. Prva je tema bila stanje političkih odnosa u sredinama u kojima SDSS djeluje, a druga, možda i bitnija, tema je stanje obrazovanja, kulture i sporta u svim sredinama u kojima je zastupljena srpska nacionalna manjina, objavio je HRT.

Rečeno je kako je izostanak tog sadržaja naglašen na Banovini, u Lici, zapadnoj Slavoniji te u nizu drugih županija.

“Rješenje problema su da se osmišljavaju programi koji će se realizirati s općinama, županijama i tamo gdje je to neophodno s državom, ali isto tako, s nevladinim organizacijama iz sfera obrazovanja, kulture i sporta”, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

Dodao je kako je važno da jedinice lokalne samouprave djeluju proaktivno i prema drugim akterima i veoma je važno da se to osvijesti kao problem, stoga što u nekim sredinama tijekom cijele godine ne postoje apsolutno nikakvi sadržaji ove vrste.

“Bez obzira na to što su populacijski te sredine oslabljene, neophodno je da im posvetimo pažnju”, istaknuo je.



Na pitanje očekuje li pomoć vladajuće koalicije s obzirom na to da su i oni jedni od članova, Pupovac je odgovorio kako je nešto od toga već u programima pojedinih srpskih organizacija, ali to je neophodno povezati i koordinirati s jedinicama lokalne samouprave i zato su se danas okupili da vide kako da se to napravi.

“Kako da poboljšamo nacionalno i općenito javno obrazovanje u tim sredinama, posebno koje ide preko javnih učilišta te kulturni sadržaj kojeg nema u velikom dijelu malih općina i gradova”, naglasio je.

Osvrnuo se na opasnost povećavanja ograničenja prava ženama na izbor pri čemu je istaknuo pravo obitelji na izbor i planiranje.

“To je postao problem u našoj zemlji, zbog toga što sve veći broj bolničkih ustanova ograničava to pravo, šireći priziv savjesti kao vrstu univerzalne obaveze, a ne izuzetaka za pojedine slučajeve. Stoga je potrebno nešto napraviti”, naglasio je.

Na kraju je Pupovac zaključio kako su se kolege iz SDP-a odlučile za svoj način, a SDSS će se odlučiti kako se postaviti i kako će se kao vladajuća koalicija nositi s time.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI