PUPOVAC KOMEMORIRAO SRPSKE ŽRTVE USTAŠA: Svi koji u NDH žele vidjeti ‘božje djelo’ trebaju se suočiti sa sramom zbog sjemena zla posijanog 1941.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je komemoraciju u znak sjećanja na tragičnu sudbinu 1285 srpskih žrtava koje su stradale 25. i 26. srpnja 1941. godine kao žrtve ustaške NDH.

Tijekom komemoracije, kod spomen kosturnice u Banskom Grabovcu pokraj Petrinje, okupljenima se obratio Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a.

“Ovaj kraj skupo je platio odluku da se pokrene ustanak, ali usprkos tome nisu posustali”, rekao je Pupovac dodavši da su ovdje prije svega zbog žrtava, kako ih ne bi zaboravili.

Poručuje da sjećanje na žrtve NDH “predstavlja otpor svima onima koji danas žele relativizirati karakter zločina i režima koji ih je počinio”.

“Želimo da buduće generacije mladih ne budu odgajane u duhu relativizacije, kako ne bi poistovjećivali časnu želju svakog naroda za svojom slobodom, i za svojom državom ukoliko je to cilj slobode. NDH je stvorena od ustaškog pokreta, i oni koji u toj državi žele vidjeti ‘božje djelo’ trebaju se svaki put suočiti sa sramom i stidom te golemom odgovornošću zbog onog sjemena zla koje je 1941. posijano, a koje do danas neki misle da trebaju žeti”, istaknuo je Pupovac.



1941. godine 42 ustanika pod vodstvom Vasilja Gaćeše napali su u noći između 23. i 24. srpnja zgradu Općine i željezničke stanice.

Bili su to prvi meci u Hrvatskoj ispaljeni u režim Ante Pavelića. U toj akciji zaplijenjeno je više od 50 pušaka. Nekoliko dana kasnije ustaše su u Banskom Grabovcu pobili 1285 ljudi privedenih iz cijele Banije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI