PULMOLOG SRIĆA O TOME ŠTO NAS ČEKA NA JESEN: ‘Krajem devetom i desetog mjeseca očekujemo skok koji će biti vrhunac četvrtog vala’

Pulmolog Saša Srića komentirao je popuštanje epidemioloških mjera. Naime, od srijede će biti dozvoljen rad u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata.

“Pitanje je kako i do kojih mjera će se moći poštivati ove epidemiološke mjere koje će biti beskrajno bitne”, kaže Srića.

Isitče da će sada posebno trebati pratiti broj hospitaliziranih.


“Ako će brojka zaraženih i hospitaliziranih rasti, morat će se razmišljati o nekim restriktivnijim mjerama”, istaknuo je Srića.

Komentirao je i što nas očekuje na jesen.“Nemam matematički, nego iskustveni model. Ova jesen je sasvim drugačija od prošle, ali ne zaboravimo da smo u tijeku ljeta prošle godine imali znatno manje oboljelih. Imali smo manji broj oboljelih, a striktnije mjere. Sad imamo veći broj oboljelih, a relaksirajuće mjere”, rekao je Srića.

Govoreći o cijepljenju, Srića je rekao kako postoji prostora da se ljude uvjeri da se cijepe.

“Krajem devetom i desetog mjeseca očekujemo skok koji će biti vrhunac četvrtog vala”, kazao je.

Srića je naveo da su nekim zemljama stroge mjere pomogle, a nekima nisu.

“Osobno vjerujem da Hrvatska u ovom trenutku neće imati potrebe posezati za strogim, odnosno bilo kakvim oblikom lockdowna”, smatra Srića.

Osvrnuo se i na odnos sa znanstvenikom i članom Vladinog Znanstvenog savjeta Gordanom Laucom.

“Lauc je više puta proglašavao kraj pandemije, jednog dana će biti u pravu pa ću mu pružiti ruku, a nadam se da će mi on pružiti ruku za sve što sam ja do sada pogodio, odnosno ne pogodio nego prognozirao na temelju iskustva”, poručio je Srića za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI