PULMOLOG SRIĆA KOD STANKOVIĆA: ‘Parni valovi su opasniji jer dolaze u gorem vremenskom periodu’

Screenshot HRT

Pulmolog Saša Srića bio je gost kultne emisije Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića na HRT-u.

Na pitanje događa li se nešto dramatično u zdravstvenom sustavu, Srića kaže da situacija u ovom trenutku nije nimalo dobra, zabrinjavajuća je.

“Broj novozaraženih se povećava, a ono što je još više zabrinjavajuće – raste broj hospitaliziranih. Taj broj hospitaliziranih u ovom trenutku još uvijek možemo izdržati”, rekao je dodavši kako veliki kapaciteti idu prema popunjavanju.


Razumije, kaže, liječnike Hrvatske udruge bolničkih liječnika koji kritiziraju vlast, zato što su na prvim linijama uz medicinske sestre, anesteziologe, interniste…

Kao pulmologu mu je, kaže, teško svaki dan gledati teške ljudske sudbine no to je njihov poziv, zadatak i dužnost, kaže.“Godinama radimo s pacijentima koji su imali različite kliničke slike, spašavali smo živote i u drugim situacijama, no COVID je nešto novo. COVID je nešto specifičnije, COVID je nešto što je drugačije od drugih kliničkih slika”, naglašava Srića.

Tvrdi kako se pacijentima s COVID-om može naglo promijeniti zdrastveno stanje.

“Pacijent koji dolazi najčešće zbog teške upale pluća koja je prouzrokovana COVID infekcijom, kod kojega prognoziramo da bi mogao bolje proći, pacijent se u roku sat, sat i pol do dva sata urušava i treba mu intenzivna bolnička skrb. Vjerujte mi, takve slučajeve je na neki način teško gledati ali to je naš zadatak, volja, ljubav – spasiti ljudski život. Nosimo se, moramo se nositi s time”, pojašnjava.

Primjećuje li razlike u valovima epidemije što se tiče kliničke slike bolesnika?

“Rekao bih da će ispasti da su parni brojevi teži nego neparni. Drugi i četvrti val su puno teži nego prvi i treći”, ustvrdio je.

Specifičnost ovo četvrtog vala u odnosu na drugi je što je period pojavljivanja bolesti jesensko-prozimski period, kada je bolest opasnija, kada se ljudi više zadržavaju u zatvorenim prostorima i kada klinička slika više dolazi do izražaja, a virus je potentniji i opasniji.

Srića se, kaže, cijepio prvom i drugom dozom, a prethodno je prebolio COVID u blažem obliku.

“Svaka osoba koja je preboljela COVID ili ga nije preboljela, mislim da je apsolutna intencija – cijepiti se”, tvrdi Srića.

Objasnio je i svoje ranije izjave o vlastitom iskustvu s cijepljenjem, da se cijepio jednom dozom nakon što je prebolio COVID, a da bi druga doza u slučajevima kada već imate visoku razinu antitijela mogla biti potencijalno štetna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI