PULJAK NAJAVIO PROMETNO RJEŠENJE IZLAZA IZ TRAJEKTNE LUKE: ‘To se sigurno može napraviti za nekoliko godina i do kraja ovog prvog mandata’

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak komentirao je prve poteze na vlasti te se osvrnuo na svoje izjave kako premijer Andrej Plenković zbog izbornog poraza namjerno blokira razvoj Splita.

Na upit kako to premijer blokira razvoj odgovara:

“Pa tako da šest mjeseci kasni sa donošenjem jedne jednostavne odluke. Ministarstvo je 10.5. najavilo da se se spremno, da su praktički sve poslali u Vladu. Šest mjeseci nakon toga nema nikakve odluke. Sad, je li je premijer blokira ili ne, on to jednostavno demantira. Ne znam zašto, to treba njega pitati”, rekao je Puljak u RTL-u Danas.


Ali to on može jednostavno demantirati tako da na sljedećoj sjednici vlade jednostavno donese tu odluku i ja ga pozivam da tu odluku donese u Split. Jer ja sam mu prije dva mjeseca pisao o raznim projektima i on na to pismo još nije odgovorio i na neki način mi se čini da on, namjerno ili ne, blokira razvoj Splita u ovom trenutku jer je taj projekt vrlo važan za razvoj Splita”, dodao je.

Reagirao je i na prozivke ministra Butkovića.“Ministar Butković se šest mjeseci prije kad je bila kampanja vozio u renaultu 4 s kandidatom HDZ-a i tada je rekao da je koncesija praktiči spremna te je par dana nakon objavio da je koncesija spremna. Šest mjeseci nakon toga kad ga pitate on kaže sad će, a te koncesije nema.

Mene su građani Splita odabrali da vodim Split u sadašnjosti i da razmišljam o budućnosti. I ako radi toga treba prozvati premijera da njegova administracija ne radi svoj posao, a zaista ne radi svoj posao jer je zakonski rok za donošenje koncesije 30 dana, a ne šest mjeseci”, odgovorio je.

No, Vlada kaže da je cijelo vrijeme pomagala Splitu, nabrajali su mnoge projekte – čvor Vučevica na A1, tunel Kozjak…

“Pa ja ne bih volio vjerovati u to. Ovo sada pokazuje da ima takvih naznaka, no ja ne bi želio vjerovati u to, Split je drugi grad po važnosti u Hrvatskoj i mislim da niti jedna Vlada, niti jedan premijer i niti jedan ministar ne bi trebao blokirati razvoj takvog grada”, komentirao je.

No, tvrdi kako i dok nisi bili na vlasti, nisu baš pomagali razvoju Splita.

“Zato su danas građani u Splitu izabrali mene za promjene tu vlast, da napravimo jedan drugačiji iskorak u razvoju grada i to smo i napravili. Zaista smo krenuli sa jednim drugačijim razvojem grada i to građani podržavaju, a na Vladi je da to ne koči”, rekao je.

Smatra kako bi im trebalo biti svejedno tko je na vlasti, ali kako “nije baš siguran da je njima u njihovim glavama svejedno”

Ključni problemi Splita postoje već godinama; konkretno od trajektne luke do susjednog autobusnog kolodvora ako se to uopće može zvati kolodvorom.

“To je jedan od najvećih problema grada, izlaz iz trajektne luke. Tu ćemo mi uskoro pristupiti sustavnom rješenju, pripisati ćemo anketni natječaj za cijelo to područje, od kojih je prvi prioritet izlaz iz te luke. Postoje tu razni ideja, ali ono što treba napraviti jest naći jedno rješenje koje će biti dugoročno, koje neće spriječiti daljnji razvoj cijelog tog dijela grada, koji onda uključuje i Hrvatske Željeznice, i Hrvatske ceste i lučku upravu”, objasnio je.

Na upit koliko je to izgledno obzirom na odnose s Vladom, Puljak odgovara kako se to mora napraviti.

“Mislim da nebi nitko kočio takvu jednu stvar. To se sigurno može napraviti za nekoliko godina i do kraja ovog prvog mandata”, najavljuje.

Osvrnuo se i na manjak većine u gradskom vijeću.

“Ja sam njih pozvao da se sami raspuste i to je prvi puta u povijesti demokracije da jedna oporbena stranka kao što je sad HDZ nije htjela nove izbore za gradsko Vijeće. Nema razloga da se raspusti izvršna vlast jer mi za sada jako dobro funkcioniramo, a ovo Vijeće je bilo cirkus zadnjih nekoliko puta”, rekao je.

“Doduše zadnja sjednica je bila mirna kada se radio rebalans proračuna i mi smo sada manjinska vlast jer SDP nije naš partner u takvom smislu jer su nam okrenuli leđa i dogovarali se s Kerumom i HDZ-om i pokušali trgovat, a mi nećemo trgovat. Mi ćemo mirne i čiste savjesti predlagati projekte koji su važni za građane Splita i na vijećnicina je tada hoće li ih podržati ili ne” dodaje.

“Proračun završavamo ovih dana. Na njemu ćemo morati štedjeti zato što nam je HDZ ostavio neke dugove, ali isto tako će biti razvojni, neče patiti razvoj grada Splita To će biti jedan drugačiji proračun koji nije populistički i vrlo je iskren prema građanima. Ja se nadam da će ga vijećnici podržati, ako ga ne podrže ići ćemo na izbore za novo gradsko vijeće”, zaključuje Puljak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI