Puhovski optužio Tuđmana za prevaru: “ZDS” i kuna su ustaški simboli!”

screenshot

Žarko Puhovski, politički analitičar, gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao aktualne političke događaje, a među ostalim i pooštreni zakon u Austriji kada je riječ o simbolima koji su se pojavljivali na komemoraciji u Bleiburgu.

“Hrvatska vrluda. S jedne su strane osude, s jedne tišina. Imate osobe koje su zadužene da to osuđuju. Imate stranke koje su oštre, i HDZ koji to više-manje tolerira osim kad dođe netko iz inozemstva”, tvrdi za N1Puhovski. “Uzimaju formulu koju je uvela Crkva, a to je osuda svih totalitarizama., bez spominjanja ijednog posebno. To je loš znak, uključujući i to da je HNS za izbornika mlade reprezentacije izabrao Joea Šimunića, čovjeka koji nema stručnih kvalifikacija, ali se proslavio povikom ‘Za dom spremni’”.

On je izgubio na sudu za ljudska prava, povik ‘Za dom spremni’ ne spada pod slobodu govora. Zašto u Hrvatskoj nema takvih presuda?

“Ima nekoliko. Neke su pale na višim sudovima. Kad prekršajni sud odbije, policija se na žali. Jasan stav je da je ‘Za dom spremni’ čisti ustaški simbol. Drugi čisti ustaški simbol je kuna koja nije postojala nikad prije NDH. Tuđman ju je na prijevaru uveo tvrdeći da je to stara hrvatska valuta. To pokazuje da Hrvatska sa svojom prošlošću ne može izaći na kraj. I onda dođe intervencija iz Austrije koja čini ono što je davno trebalo biti učinjeno ovdje”.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI