PUHOVSKI O MILANOVIĆU: ‘Čovjek koji je apsolutno jasno okrenuo leđa svemu što je i l od lijevo, ali je ‘naš dečko’’

Foto: Screenshot N1

Politički analitičar Žarko Puhovski za N1 se osvrnuo na najave najave o mogućoj obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Puhovski kaže da je sve ‘falš’ tema te da se Rusa ne treba bojati: “To je jednostavno rečeno falš tema i sad se tjera sve nas da se s tim u vezi opredjeljujemo, određujemo.”

“Prvo, nezamislivo je da bi Rusija danas mogla ugrožavati bilo koga, pa ni u Ukrajini ne mogu držati svoju crtu obrane. Oni su momentalno jedna gigantska impotentna tvorevina i njih se ne treba bojati. Drugo je ideja da se Hrvatska uvlači u rat kad ima na školovanju vojnike, nakon što je prije mjesec dana objavljeno da Ukrajina u obrani koristi hrvatske topove”, procijenio je Puhovski.

“Slanje oružja je puno veći stupanj ulaska u rat, nego obrazovanje vojnika. Na našim vojnim učilištima imamo i ljude s Kosova i iz Srbije, koji su međusobno u ne baš prijateljskim odnosima. Dakle, to je naprosto izmišljena tema”, istaknuo je Puhovski.

Politički analitičar tvrdi da je predsjednik Zoran Milanović u pravu kad kaže da je o toj odluci trebao biti konzultiran: “To je izvan diskusije, ali obje strane falsificiraju svoje ustavne obveze.”“Ministar vanjskih poslova može poslati dopis i predsjedniku barem informaciju da će napraviti to i to, a s druge strane, to nije promjena politike. Jedina promjena politike je slanje vojske, a o tome nitko ne govori. Prema tome, to je naprosto pucanje u prazno”, rekao je Puhovski.

Smatra da je i Milanović, kad je rekao da on neće dopustiti obuku ukrajinskim vojnicima, “lupio” nešto što nije trebao, a nakon što ga o svemu nisu obavijestili oni koji su to trebali napraviti, a začuđuje potpora koju predsjednik uživa u Saboru.

“Događa mu se začuđujuća podrška iz parlamenta, desnice koja ga podržava po sadržaju, a ljevica ga po nekakvoj staljinističkoj formi mišljenja podržava jer je “on naš dečko”, rekao je politički analitičar.

Puhovski je zatim dodao: “Neki dan je zbilja zaprepašćujuće bilo čuti da SDP najavljuje da će on biti njihov kandidat na izborima, čovjek koji je apsolutno jasno okrenuo leđa svemu što je i l od lijevo, ali je “naš dečko” i obavlja jedinu funkciju koju SDP od njega hoće – on radi protiv HDZ-a. To pokazuje vrst nepunoljetnog ponašanja, oni ostaju uz njega ma što radio.”

“To kako ga političari iz Sabora podržavaju je još gore od njega samoga. Milanović živi od te podrške političara i, što je vrlo interesantno, političarki, žena aktivistica, on ima bedem ljubavi oko sebe, veliki broj žena koje valjda prihvaćaju taj macho model. To govori protiv emancipacije žena, protiv koje se Milanović zalaže”,  zaključio je Puhovski.

Osvrnuo se i na stanje oporbi i na Most:

“Oni sad diktiraju tempo, to je jasno, jer su sodocijaldemokrati ostali bez podrške… ,bliži su vladi nego bilo tko iz oporbe u ovom trenutku, jer SDP ima problema sa zagrebačkom organizacijom, jer Domovinski pokret ostao je na objektivno provincijalnom političaru koji nema nacionalni format i ne može odigrati neku ulogu”.

“Sad je ostala situacija takva da su ljudi iz Mosta najjači u parlamentu, zapravo samo dvojica, Grmoja i Raspudić. Petrov se ne smije puno pokazivati jer ima ‘puter’ na glavi zbog arbitraže; zbog čega je Hrvatska izgubila tko zna koliko”, dodao je Puhovski.

Politički analitičar smatra da je Nikola Grmoja lider oporbe: “Grmoja, ‘Cinober iz Metkovića’.  On je izrazito sposoban za ulogu broj dva, ne može biti predsjednik stranke ili premijer. On igra tu neku ulogu kakvu je Šeks igrao u HDZ-u i  Arlović u SDP-u, a funkcionirali su kao stariji bračni par. On je ostao kao Šeks bez Tuđmana”.

Ovrnuo se i na to koga bi oporba trebala pripremati da preuzme premijersku ulogu od Plenkovića.

“Oni bi sad, kad bi se zbilja dogovarali da je to žena, da je to netko tko je međunarodno dobro upućen i umrežen, i treće, što Plenković nema, da ima barem elementarnu razinu interesa za ekonomska pitanja, jer mi imamo dugu tradiciju šefova države koji se za ekonomiju baš nisu interesirali. Ja takvoga ne vidim. Ali to bi mogla biti Sandra Benčić”, zaključio je Puhovski za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI