PUHOVSKI O AKTUALNIM POLITIČKIM TEMAMA: ‘Treba postaviti pitanje: Što nakon Plenkovića?’

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Aktualne teme za N1 je komentirao politički analitičar Žarko Puhovski, posebice ostavku ministra financija Zdravka Marića.

“On je jedan od rijetkih dragovoljaca. Odlazi svojom voljom, koliko znamo. Može reći da je obavio nešto pa odlazi. Začuđujuće je koliko ga je oporba nježno tretirala. Uz Butkovića je jedini ministar koji je znao što se događa u njegovom resoru. Neobično je, ali čini mi se da je zaista došao u situaciju da ne može krpati sve rupe. Rekao sam da je njegov posao bio da bude gospodin Ne. On je davao novce koliko je mogao, a sad je došlo do toga da će na jesen biti previše rupa”, rekao je.

Dodao je kako je skandalozno ono što se u mandatu ove Vlade dogodilo s porezom na nekretnine.

Napomenuo je da je Marić nenamjerno i, vjerojatno nesvjestan radnje filma koja se odvija u koncentracijskom logoru, spomenuo film “La vita e bella” i smatra osvrtanje na taj naslov indikativnim.

Puhovski je istaknuo kako je ministrima vjerojatno sve teže reći “ne” pa zbog toga i osjećaju olakšanje kad odu.“To pokazuje da unutar stranke ima dovoljno gladnih usta koja treba podmiriti, a to je posao predsjednika stranke”, rekao je.

Potpredsjednik vlade postat će Oleg Butković, a Puhovski smatra da on sad jača svoju poziciju u stranici.

Kaže i kako treba postaviti pitanje: Što nakon Plenkovića?

“U zaoštravajućoj borbi za nasljedstvo, Butković je u najboljoj poziciji”, rekao je politički analitičar.

Osvrnuo se i na pravo na pobačaj te istaknuo kako je očito da se u Saboru ne može dobiti većina za potporu ovom pitanju.

“To da vi kao žena imate pravo na pobačaj je apstrakcija ako vi morate hodočastiti od bolnice do bolnice i moliti. To je puka apstrakcija. Puno je važnije kako u ovom trenutku funkcionira zdravstvo”, rekao je.

Dodao je kako će u ovom slučaju doći do “društvenog okršaja” koji neće biti desno-lijevi te da postoji šansa da referendum uspije, ne velikom, ali malom većinom.

Osvrnuo se i na uhićenje bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, te naglasio kako ne misli da to šteti HDZ-u.

“Nije štetilo stranci ni kad su uhićivali ministre, aktualne, ni kad je stranka osuđena za korupciju. Problem je što je HDZ nepoljuljiv i što to traje već zaista jako dugo”, istaknuo je.

Govorio je i o aferi “petica” te rekao kako je siguran da je to “krivi put”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI