Puhovski: Milanović pomaže Plenkoviću protiv Škore. Predsjednik je sebe pobrkao s britanskom kraljicom

screenshot

”Čini mi se da ova uhićenja jako sramote HDZ i ja ne vidim logiku po kojoj bi HDZ, da to može učiniti, sam sebe sramotio”, rekao je u za RTL Danas politički analitičar Žarko Puhovski u razgovoru s RTL-ovim reporterom Adrianom De Vrgnom, kazavši da mu se ne čini logičnim ni da je riječ o unutarstranačkim obračunima.

”Ali što se sve događa ne možemo znati. Sad je ovo s tom novootkrivenom ‘bubom’ možda dosjetka odvjetništva da dokaže da su morali ići u ovom trenutku ili se možda i to dogodilo mimo njihovog znanja, to ne možemo znati”.

”Uvjeren sam da to HDZ-u šteti, ne previše jer imaju svoje biračko tijelo i to se njima stalno prigovara, ali mislim da im šteti”, kazao je Puhovski.

Ekspresno i dosad neviđeno razriješenje Josipe Rimac i Ane Mandac na telefonskoj sjednici Vlade nazvao je neobičnim: ”Žele smanjiti štetu jer se radi očito o tome da shvaćaju da to njima ne koristi, a oporba se naprosto na neki način zainatila da dokazuje da je to dobro za HDZ – ja ne vidim po čemu”.

Smatra da oporba na ovome ne može puno profitirati, niti izgubiti jer imaju svoja biračka tijela: ”Prava bitka je HDZ – Škoro, ne HDZ – SDP, i u toj bitci se ne radi o moralnim pitanjima – kriminala i sličnoga, nego se radi o pitanjima patriotizma, simbolike i tako dalje tako da to neće imati bitnu ulogu”.



Što se tiče ponašanja predsjednika Zorana Milanovića, čiji bi opoziv rado prizvao HDZ-ov veteran Vladimir Šeks, Puhovski je kazao da se Milanović po njegovu sudu ne ponaša korektno: ”On je povrijedio protokol, ali meni se čini da je to jako daleko od opravdanja zahtjeva za smjenjivanjem predsjednika. Gospodin Šeks je izgubio živce. Gospodin Milanović se bavi time da iznervira ovu drugu stranu, ali zapravo politički Milanović pomaže Plenkoviću i njegovim ljudima jer Plenkovića i njegove Škoro i desnica nazivaju ljevičarima, a Milanović ih tjera prema desnom i time mu ojačava poziciju”.

‘Milanović bi bio zadovoljniji da mu premijer ostane Plenković, nego da mu dođe Bernardić’

”Siguran sam da to Plenkoviću odgovara i siguran sam da Plenković to zna kao što sam siguran da bi Milanović bio zadovoljniji da mu premijer ostane Plenković nego da mu dođe Bernardić”, smatra Puhovski, koji se osvrnuo i na Milanovićevu, ako je se može uopće tako nazvati, poruku vezanu uz glasanje: ”Ako je to poruka, onda je to pogrešna poruka. Predsjednik treba reći – idemo na izbore. Ove godine, izlaznost će vjerojatno biti manja ove godine zbog toga jer je ljeto, zbog zbrzane kampanje, ali treba zvati ljude da daju demokratsku legitimaciju procesu u kojem je s jedne strane i on izabran. Prema tome, to je potpuno pogrešna poruka”.

‘Milanović je sebe pobrkao s britanskom kraljicom’

”Drugo, on sebi umišlja da bi činjenica da tajno glasa na neki način mogla na nekog utjecati. On je sebe pobrkao s britanskom kraljicom. Ona u pravilu ne glasa jer tek od 1875. godine Britanija ima tajno glasanje, a prije toga je bilo javno pa je mogla utjecati”, kazao je Puhovski.

”Nema tu nikakve neutralnosti, nitko ne može znati za koga sam ja glasao pa ni Milanović, dakle, on nije britanska kraljica. On ima nekakvu vrstu manje veličine predsjedničke nego što se uspoređuje s britanskom kraljicom, s jednom drugom tradicijom. On ne utječe na taj način, ali utječe tako da pomaže Plenkoviću iz ne znam kojih razloga”, smatra Puhovski.

‘HDZ će u koaliciju sa Škorom ili slijede novi izbori pa velika koalicija’

Kad je pak riječ o tome tko ima više šansi na izborima 5. srpnja – HDZ ili Restart koalicija, kaže da je jako teško reći: ”Bit će vjerojatno li-la. Ovo što je rekao Škoro da oni hoće ukinuti duopol – ako to želi, onda je jedina opcija koja slijedi koalicija s HDZ-om za Škoru, a to bi bilo proitv onoga što Škoro želi”.

Može li im se vjerovati kada kažu da neće u koaliciju? ”Ne”, kaže Puhovski: ”On se ponaša kao da će dobiti apsolutnu većinu, a šansa za to je irelevantna. Mislim da je velika vjerojatnost ipak da će biti HDZ – Škoro ili da se forsiraju novi izbori pa se nakon toga ide na veliku koaliciju ako drugo ne ide”.

‘Škoro i Penava žele biti veći HDZ od HDZ-a’

Desnica se okuplja oko Škore, danas mu je i formalno prišao Ivan Penava, a Puhovski kaže da oni žele biti ”HDZ-jskiji od HDZ-a, pokazati da su oni zapravo pravi HDZ”: ”Na dulji rok to obično ne uspijeva, ali dovoljno je da uspije na ovim izborima. Oni nemaju ni neku jasnu ideologiju, ni organizaciju. No imaju potencijal od 10, 15, možda i 20 mjesta u parlamentu ovisno kako se stvari poslože i kako poslože liste jer je jako da na listama nemaju imena koja se međusobno tuku. To nije lako složiti ni etabiliranim strankama, a kamoli Škori”.

Što se tiče pojačanja u MOST-u, među kojima se ističe Nino Raspudić, Puhovski kaže da je Raspudić ”netko tko pokušava uvesti u raspravu pozicije nove konzervativne desne varijante. U MOST-u su ocijenili da oni imaju samo trojicu ljudi koji mogu ući i na više niti ne računaju i mogu doći do pet mjesta”.

Što se tiče predizborne kampanje, ”ima udaraca ispo nosa pa će biti i udaraca ispo pojasa, a mislim da neće biti ozbiljne rasprave – danas je propuštena prilika da se nešto kaže o Danu državnosti, nego se sve svelo opet na to tko kakav nos ima i je li bio ratni zločinac”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI