PUČKA PRAVOBRANITELJICA JE JAKO RAZOČARANA: ‘Presuda o Madini je ogromna pljuska velikom broju institucija u Hrvatskoj’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter komentirala je presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju male Madine Hussini.

Izrazito je ljuta i razočarana tom presudom.

“Ovo je pljuska brojnim institucijama u Hrvatskoj, to se moglo izbjeći”, kazala je Šimonović Einwalter i dodaje:

“Presudu treba gledati kao priliku za jačanje vladavine prava. Našli su povredu brojnih ljudskih prava u ovoj presudi. Značajna je za jačanje za zaštitu ljudskih prava, ali i migracijsku politiku općenito. Bit će važno pratiti njezinu provedbu, njezin je značaj širi i odnosit će se i na druge članice EU-a. Kao institucija smo od početka uključeni u ovaj predmet i na mnoge od ovih pitanja smo već ukazivali”, kazala je za N1.

“Trebali smo biti učinkovitiji na lokalnim razinama kako nam se ovo ne bi dogodilo. Pitanje je rada policije, DORH-a, pravosuđa. Sud je u ovoj presudi bio iznimno jasan za razliku od nekih drugih koje nije tako lako čitati”, smatra.



Na pitanje koje su garancije da će se nakon ove presude nešto promijeniti u praksi pravobraniteljica kaže:

“Za razliku od drugih mehanizama Europski sud za ljudska prava donosi pravno obvezujuće odluke. Sigurno ćemo pratiti izvršenje presude, ono se ne odnosi samo na postupanje u konkretnom slučaju. Pitanje je praćenja kako će RH primijeniti pravne standarde iz ove presude u drugim slučajevima, pa i u slučaju snimke nasilja nad migrantima na granici. Zato je ova presuda ekstremno značajna jer ima potencijal dovesti do korjenitih promjena.”

Nije htjela komentirati ničiju političku odgovornost za ovaj slučaj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI