PRVI SUSRET UŽIVO IZRAELSKOG I TURSKOG ČELNIKA OD 2008.: Očekuje se da će dvije države uskoro razmijeniti nove veleposlanike

Foto: Guliver Image/Ronaldo Schemidt/Pool via REUTERS

Izraelski premijer Yair Lapid i turski predsjednik Tayyip Erdogan sastali su se u utorak na marginama Opće skupštine UN-a, što predstavlja prvi razgovor uživo između čelnika tih dviju država od 2008. godine, priopćio je ured izraelskog premijera.

Odnosi između Izraela i Turske, dviju zemalja saveznica SAD-a, dugo su bili na nezavidnoj razini zbog žestokih svađa oko palestinskog pitanja. Očekuje se da će dvije države uskoro razmijeniti nove veleposlanike, piše Reuters.

Osim što su razgovarali o energetici, Lapid je zahvalio Erdoganu na razmjeni obavještajnih podataka između država i istaknuo zahtjev Izraela za povratak četvero svojih državljana, od kojih su dvojica vojnika, nestalih u Pojasu Gaze od rata 2014. godine.

Turska, koja je i članica NATO-a, podržava militantnu islamističku skupinu Hamas koja upravlja Gazom i koju velik dio Zapada označava kao terorističku skupinu. Taj je odnos često bio točka spora u nastojanjima da se obnove veze Turske i Izraela, podsjeća Reuters.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI