PRVI PUT OD 2018. UPLOVIO U JUŽNU KOREJU! SAD demonstriraju silu kako bi poslale poruku Pjongjangu

Foto: Pixabay

Američki nosač zrakoplova pristao je u petak u Južnoj Koreji prvi puta u četiri godine i pridružio se ostalom ratnom brodovlju u demonstraciji sile kojom se šalje poruka Sjevernoj Koreji.

Američki ratni brod Ronald Reagan i ostali brodovi iz udarne skupine pristali su u pomorsku bazu u Busanu, lučkom gradu na jugu zemlje.

Njihov dolazak predstavlja najveće raspoređivanje ratnih brodova u tom području. Riječ je o snaženju “strateških kapaciteta” u tom području kao sredstvu odvraćanja koje je usmjereno na komunističku Sjevernu Koreju, odnosno očuvanju regionalne sigurnosti.

Zapovjednik udarne skupine admiral Michael Donnely rekao je da se radi o jačanju odnosa s južnokorejskim saveznicima i interoperabilnosti između dviju ratnih mornarica, dodavši da “slanje poruka ostavlja diplomatima”.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, na dužnosti od svibnja 2022. godine, zagovara zajedničke vojne manevre sa SAD-om i druge demonstracije vojne moći kao upozorenje Sjevernoj Koreji koja je ove godine izvela rekordni broj testiranja raketa.Pjongjang odbija obustaviti razvoj svog nuklearnog programa i projektila. Analitičari tvrde da bi Pjongjang mogao ponovo početi stestiranjem nuklearnog oružja, prvi puta od 2017. godine.

Ovo je prvo uplovljavanje američkog nosača zrakoplova u Južnu Koreju od 2018. godine. Od tada je bio smanjen broj zajedničkih vojnih vježbi, a pojačane su bile diplomatske aktivnosti vezane uz Sjevernu Koreju, ali pregovori s Pjongjangom su i dalje na mrtvoj točki.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI