PRVI PLENKOVIĆEV VELIKI DEBAKL! HDZ u strahu od Pupovca: To neće stati, stižu teški dani

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Osim što se saborski zastupnici s godišnjeg odmora vraćaju uz obavezno nošenje maski, parlamentarcima u samoizolaciji omogućiti će se elektroničko glasovanje. Odluka o mogućnosti E-glasovanja jedan je od pokazatelja da premijeru Andreju Plenkoviću nije posve svejedno to što u jesen ulazi s prilično tankom saborskom većinom.

Pred njegovom Vladom veliki su izazovi uzrokovani korona krizom, a odluke koje se budu donosile u narednim mjesecima neće biti nimalo lake, no za donošenje svih tih kompleksnih odluka HDZ-ova vlada ima potporu od svega 76 zastupnika. Tako tanka većina pokazatelj je nestabilnosti Vlade.

Premda je Plenkovićeva stranka nadmoćno pobjedila na srpanjskim parlaentarnim izborima, stabilna većina je nešto što za sada nisu uspjeli realizirati pa su shodno tome ovisni o volji zastupnika nacionalnih manjina, a nije nepoznanica da je šef SDSS-a Milorad Pupovac i ranije bio sklon postavljanju nerealnih uvjeta.

Sve to dobro zna i sam Plenković čiji su suradnici tijekom ljetne stanke nastojali povesti pregovore s pojedincima iz Domovinskog pokreta, ali i sa bračnim parom Raspudić ne bi li osigurali još pokoju ruku za potporu svojoj Vladi. ”Cijelo ljeto Plenkovićevi savjetnici pokušavali su vrbovati ekipu iz Škorinog pokreta, no oni su za sada odbili taj oblik suradnje. U Škorinom timu nastoje konsolidirati svoju stranku, radi se na osnivanjima ogranaka, okupljaju se mladi ljudi, a osim toga ideološki se nastoje rekonstruirati pa je jasno da od politike nisu odustali te da se diskretno pripremaju za lokalne izbore. U tom kontekstu razumljiva je odbijenica koju su dali Plenkoviću, no pitanje je hoće li na tome ostati”, tvrdi naš sugovornik iz HDZ-a koji kaže da su Raspudići premijerove suradnike odbili još početkom ljeta.

”Pokušali smo voditi neke pregovore i sa ekipom sa centra, oko Dalije Orešković no niti tu nismo uspjeli postići konkretne dogovore. Za sada je situacija takva da ovisimo o tankoj većini, to definitivno nije jednostavno, ali naprosto nemamo drugog izbora. Plenkoviću nije svejedno, jer on mora provesti vrlo kompleksne reforme kako bi osigurao najavljeni europski novac za izlazak iz krize, za sada se uspjeva dogovoriti sa svojim koalicijskim partnerom, međutim, Pupovac vrlo dobro zna u kakvoj je HDZ situaciji i mi od toga strahujemo”, zaključuje naš sugovornik.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI